Przepisy na cały tydzień

Fasola z pomidorami

Czas przyrządzenia: około godziny
Składniki dla: 4 osób

Składniki

  • 1,5 szklanki drobnej fasoli
  • 8 pomidorów
  • cebula
  • olej
  • marchewka
  • 1,5 papryki
  • ząbek czosnku
  • 4 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1/2 szklanki bulionu
  • sól
  • łyżeczka masła
  • pieprz
  • majeranek
  • tymianek
  • papryka wędzona
  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • natka pietruszki


Sposób przygotowania

Reklama

1. Fasolę mocz przez noc w wodzie. Ugotuj. Pomidory zanurz na krótko we wrzątku, zalej zimną wodą, obierz ze skórki i posiekaj. Cebulę i marchewki obierz i pokrój w kostkę. Podsmaż lekko na oleju. Dodaj paprykę pokrojoną w kostkę i smaż chwilę. Wrzuć przeciśnięty przez praskę czosnek i pomidory z sokiem. Podlej przecierem pomidorowym i bulionem. Duś 10 minut. 

2. Dodaj ugotowaną fasolę, masło, przypraw solą, pieprzem, majerankiem, tymiankiem i papryką wędzoną. Dodaj koncentrat pomidorowy. Potrawę podawaj z natką pietruszki.

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje