Reklama

Reklama

Przepisy na cały tydzień

Klops ze szpinakiem

Składniki dla: 4 osób

Składniki

  • 1,2 kg mielonej karkówki
  • olej
  • 3 cebule
  • 40 dag mrożonego szpinaku
  • łyżka masła
  • 2 ząbki czosnku
  • jajko
  • kajzerka
  • 10 dag fety
  • 1/2 papryki czerwonej
  • garść świeżej bazylii
  • szklanka przecieru pomidorowego
  • 1,5 szklanki ugotowanego ryżu
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

1. Zrumień dwie posiekane drobno cebule. Połowę wymieszaj z mięsem. Do reszty dodaj szpinak, masło, przeciśnięty przez praskę czosnek. Smaż kilka minut, przypraw. 

2. Do mięsa dodaj żółtko, ubite białko, namoczoną i odciśniętą kajzerkę, sól i pieprz. Na dnie formy wyłóż połowę mięsa, posyp pokruszoną fetą, posmaruj szpinakiem. Przykryj resztą mięsa, dociśnij i piecz 80 minut w temp. 180°C. Na patelni zrumień pozostałą posiekaną cebulę, paprykę i bazylię. Zalej przecierem, posól i wymieszaj z ryżem. Podawaj z pokrojonym klopsem. 

Reklama


Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje