Przepisy na śniadanie, obiad i kolację

Mus z wątróbki

Czas przyrządzenia: około godziny
Składniki dla: 4 osób

Składniki

  • 4 łyżki żurawiny suszonej
  • 6 łyżeczek konfitury żurawinowej
  • 50 dag wątróbki drobiowej
  • olej
  • cebula
  • 12 dag masła
  • 80 ml brandy
  • 10 łyżek śmietany 30 proc.
  • sól
  • pieprz
  • mielone ziele angielskie
  • szczypta tymianku
  • listki bazylii

1. Żurawinę zalej wodą i odstaw. Wątróbki opłucz zimną wodą. Osusz, oczyść i pokrój na mniejsze kawałki. Na oleju zrumień pokrojoną cebulę. Dodaj masło, a następnie wątróbki. Smaż około minuty z każdej strony, mieszając od czasu do czasu. 

2. Wlej na patelnię brandy, chwilę gotuj. Całość przełóż do blendera, dodaj śmietanę i odciśniętą żurawinę. Przypraw solą, pieprzem, mielonym zielem angielskim i tymiankiem. 

3. Zmiksuj na mus. Dodatkowo możesz przetrzeć przez sito. Podawaj na ciepło zapiekaną w kokilkach lub na zimno z żurawiną i listkami bazylii.

Reklama


Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje