Przepisy na śniadanie, obiad i kolację

Gulasz grzybowy

Składniki

  • 70 dag mięsa z szynki wieprzowej
  • sól
  • pieprz
  • tymianek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki mąki
  • olej
  • 1,5 szklanki wody lub bulionu
  • 2 listki laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 4 dag masła
  • 2 cebule
  • 30 dag grzybów leśnych
  • 1/2 szklanki wina białego
  • duże kwaśne jabłko
  • łyżka świeżego tymianku

1. Mięso umyj, pokrój w kostkę. Natrzyj solą, pieprzem, tymiankiem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Pozostaw na kilka godzin. Obtocz w mące i zrumień na rozgrzanym oleju. Zalej wodą lub bulionem, dodaj listek laurowy i ziele angielskie. Duś pod przykryciem 20 minut. 

2. Zrumień na maśle posiekaną cebulę. Dodaj umyte i pokrojone grzyby. Wlej wino. Duś pod przykryciem. Gdy sos odparuje, dodaj pokrojone jabłko. Sos grzybowy wlej do mięsa, przypraw solą, pieprzem i duś przez godzinę. Podawaj z tymiankiem.

Reklama


Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje