Reklama

Reklama

Przepisy na Wielkanoc

Żurek na zakwasie

Składniki dla: 8 procji

Składniki

  • 10 łyżek mąki żytniej typ 2000
  • 0,8 l przegotowanej wody
  • główka czosnku
  • 5 liści laurowych
  • 10 ziaren ziela angielskiego
  • 50 g korzenia chrzanu
  • 3 kromki chleba razowego Bulion
  • 800 g żeberka wędzonego
  • główka czosnku
  • 800 g włoszczyzny
  • 4 listki laurowe
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 5 ziaren pieprzu

Składniki - żurek

  • 2 litry bulionu
  • 500 ml zakwasu
  • 5 g majeranku suszonego
  • żeberka z bulionu (samo mięso)

Sposób przygotowania

1. Mąkę wsyp do słoika i zalej wodą, mieszając drewnianą łyżką, aby nie powstały grudki. Dodaj rozgnieciony czosnek i pozostałe składniki. Przykryj słoik ściereczką. Raz dziennie mieszaj zakwas. Jest gotowy po 5 dniach. 

2. Na bulion pokrój włoszczyznę w słupki, przesmaż w garnku. Dodaj żeberko, czosnek, przyprawy. Zalej wodą, gotuj 3-5 godzin (im dłużej, tym lepiej). Powinnaś otrzymać 2 litry bulionu. Najlepiej wstawić go do lodówki na noc. 

3. Na drugi dzień przecedź bulion i zagotuj. Zakwas zamieszaj, przecedź przez sito i dodaj do bulionu. Gotuj na małym ogniu około godziny (uważaj, aby się nie przypalił). Dodaj majeranek. Podawaj z pulpetami jagnięcymi, posypany szczypiorkiem. 

Reklama

Sylwester Drężek 

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje