Reklama

Reklama

Przyprawy korzenne warte i niewarte swojej ceny

Anyż gwiaździsty

Reklama

Ma 8 płatków (bywa też odmiana 7-płatkowa, która jest mniej aromatyczna). Jednak najważniejsze jest to, by kupować jasne gwiazdki - są świeższe i mają mocny aromat, a ciemne są zleżałe i mogą być gorzkawe.

Sprawdzajmy przyprawy

Kupując mielone przyprawy korzenne, wybierajmy te o intensywnym aromacie - prawdopodobnie są dobrej jakości. Warto też sprawdzić w domu, czy nie mają dodatków. Jak to zrobić? Na szklankę wody wsypujemy 1/4 łyżeczki przyprawy. Jeśli pojawia się biały osad (np. w kurkumie), może być to mąka, a jeśli pływają strzępki, mogą to być wióry trocin (zdarzają się w nasionach kolendry, pieprzu, kuminie). Jeśli woda barwi się na czerwono, np. po wrzuceniu pieprzu czerwonego, cayenne czy szafranu, może to być nawet... czerwony tlenek ołowiu!

***Zobacz materiały o podobnej tematyce***

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje