Reklama

Reklama

Przysmaki z sera

Carbonara z groszkiem i pecorino

Czas przyrządzenia: 25 min
Składniki dla: 4 porcji

Składniki

  • 400 g spaghetti
  • 1 i 1/2 szklanki mrożonego zielonego groszku
  • 2 jajka
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 g wędzonego boczku
  • 1 papryczka chilli
  • 200 ml śmietanki kremówki
  • 100 g tartego lub w płatkach sera pecorino
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na 5-6 minut przed końcem gotowania dodaj groszek. Odcedź całość, zachowując ok. 1/2 szklanki wody z gotowania.

Reklama

Jajka rozbij i roztrzep. Czosnek obierz i posiekaj. Boczek i chilli pokrój w kostkę i podsmażaj na rozgrzanej patelni przez ok. 3-4 minuty na małym ogniu. Dodaj czosnek, całość podsmażaj jeszcze przez minutę. Wlej śmietankę wymieszaną z serem, dodaj makaron z groszkiem, podlej go wodą z gotowania i wymieszaj.

Wyłącz ogień i wbij roztrzepane jajka. Dopraw solą i pieprzem, ponownie wymieszaj i od razu podawaj.

Dowiedz się więcej na temat: sery

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje