Reklama

Reklama

Pyszne babeczki z truskawkami i czekoladą

Waniliowe muffinki pieguski

Czas przyrządzenia: ok. 60 min
Składniki dla: 12 porcji

Składniki

  • 1 kostka (20 dag) miękkiego masła albo margaryny
  • 1 szkl. drobnego cukru
  • 2 torebki cukru waniliowego
  • 4 jajka
  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 tabliczka (10 dag) gorzkiej czekolady
  • 5 łyżek mleka
  • 12 dużych dojrzałych truskawek
  • cukier puder z wanilią do posypania babeczek

Sposób przygotowania:

1. Formę z 12 wgłębieniami wyłóż foremkami z papieru (tzw. papilotkami). Tabliczkę czekolady posiekaj albo grubo zetrzyj.

Reklama

2. Masło utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym. Wbij jajka. Domieszaj mąkę, proszek, czekoladę i mleko. Ciasto nałóż do foremek.

3. Truskawki opłucz, osusz, odetnij szypułki. Owoce pokrój na kawałki. Wetknij po kilka do każdej muffinki. Ciastka wstaw do piekarnika rozgrzanego do 175 st. Piecz 40 minut.

4. Upieczone ciastka studź w foremce przez 10 minut. Potem wyjmij je i odłóż do całkowitego wystudzenia. Przed podaniem muffinki lekko oprósz cukrem pudrem z wanilią.

***

#POMAGAMINTERIA

Hubert ma roczek. Pierwsze sześć tygodni życia spędził w szpitalu, walcząc o każdy dzień. Urodził się z ciężkimi wadami - między innymi z brakiem kości w rękach. Pojawiła się jednak nadzieja na operację, która umożliwi mu normalny rozwój. Wystarczą dwa kompleksowe zabiegi, dzięki którym jego dłonie i przedramię ukształtują się w sposób prawidłowy, a ręce będą mogły prawidłowo rosnąć z zachowaniem pełnej funkcjonalności kończyn. Pomóż Hubercikowi przybić piątkę w przyszłości! Sprawdź szczegóły >>>

Dowiedz się więcej na temat: babeczki

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje