Reklama

Reklama

Pyszne ciasta z owocami

Beza Pavlova z bitą śmietaną

Czas przyrządzenia: 110 min
Składniki dla: 12 porcji

Składniki

  • 6 białek
  • 30 dag cukru pudru
  • 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 500 ml kremówki (36 proc.)
  • 20 dag dowolnych świeżych owoców

Sposób przygotowania:

1. Białka ubij na sztywno. Pod koniec ubijania dodawaj po łyżce cukier puder. Wsyp łyżeczkę skrobi, wlej łyżeczkę soku z cytryny. Zmiksuj. 

2. Blachę do pieczenia wyłóż pergaminem. Na pergaminie narysuj okrąg (lub 12 mniejszych). Wyłóż masę białkową. Wstaw na 5 min do piekarnika nagrzanego do 180°C. Zmniejsz temp. do 150°C. Susz bezę ok. 1,5 godziny. Mniejsze bezy będą gotowe po ok. 45 min. Ostudź w piekarniku przy otwartych drzwiczkach. 

3. Zimną bezę połóż na paterze lub talerzu dnem do góry, zerwij pergamin. Kremówkę ubij na sztywno. Wyłóż na bezę (możesz zrobić na środku wgłębienie). Udekoruj świeżymi owocami.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje