Pyszne dania z bakaliami

Aromatyczny łosoś pieczony z warzywami i pestkami słonecznika

Składniki

  • 100 g Słonecznika łuskanego np. Bakalland
  • 75 g Orzechów Chandler np. Bakalland
  • 100 g Żurawiny np. Całe owoce Bakalland
  • 1 papryka czerwona
  • 1 grejpfrut różowy
  • 1 opakowanie ulubionego miksu sałat
  • ocet balsamiczny
  • sos sojowy
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz
  • sok z cytryny

Sposób przygotowania

Oczyszczonego, osuszonego łososia marynujemy w mieszance sosu sojowego, oliwy z oliwek, soli, pieprzu i kilku kropel soku z cytryny. Rybę układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Obok układamy wydrążoną paprykę pokrojoną w kawałki. Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220°C na 10 minut. Po tym czasie sprawdzamy miękkość ryby oraz papryki. Grejpfruta obieramy i dzielimy na mniejsze części. Łososia kroimy na mniejsze kawałki. Na talerzu układamy mieszankę sałat, następnie łososia, pieczoną paprykę, kawałki grejpfruta oraz pestki słonecznika, orzechy włoskie i żurawinę. Przed podaniem danie delikatnie skrapiamy octem balsamicznym.

Reklama


Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje