Pyszne danie zrobisz w kilka minut. Podniesie ferrytynę i doda energii

Karolina Woźniak

Karolina Woźniak

To proste danie zadba o poziom żelaza, doda energii i zasmakuje całej rodzinie
To proste danie zadba o poziom żelaza, doda energii i zasmakuje całej rodzinieCanva ProINTERIA.PL

Danie idealne na jesień

Zobacz również:

Sałatka z brokułem, dynią, tofu i komosą - przepis

Składniki

  • pół brokuła
  • dynia Hokkaido (ilość taka, jak brokuła)
  • 1 opakowanie tofu
  • 60 g komosy ryżowej (quinoa)
  • 60 g kaszy bulgur
  • 2 łyżki nasion słonecznika
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku
  • 1 łyżeczka czosnku w proszku
  • pół łyżeczki kminu
  • pół łyżeczki kurkumy
30 min
3-4
  • Brokuły pokrój na małe różyczki, a dynię i tofu pokrój w kostkę.
  • Umieść razem na blaszce do pieczenia. Polej oliwą i sosem sojowym.
  • Dodaj wszystkie przyprawy i wymieszaj dokładnie.
  • Piecz ok. 25-30 minut w 180 stopniach (z włączonym termoobiegiem).
  • Komosę i kaszę ugotuj tak, jak zaleca producent.
  • Po upieczeniu warzyw połącz je z ugotowanymi kaszami (możesz też zostawić je z boku - jak wolisz)
  • Po wierzchu posyp ziarnami słonecznika, natką pietruszki lub koperkiem.
  • Do smaku możesz polać dodatkowo oliwą lub sosem sojowym zależnie od preferencji.
  • Możesz zajadać na lunch, wziąć do pracy, albo jeść na ciepło na obiad lub na kolację.

Dlaczego to danie tak dobrze działa?

Kolorowa mieszanka warzyw smażonych na patelni z tofu, po lewej świeże zioła, po prawej miseczka z białym ryżem oraz zupa z kurczakiem i warzywami, całość na niebieskiej tkaninie.
Tę sałatkę możesz jeść z komosą i kaszą z boku lub wymieszane z warzywami. W obu wersjach smakuje świetnieCanva ProINTERIA.PL
Zdanowicz pomiędzy wersami. Odc. 149: Magdalena GrześkowiakINTERIA.PL