Reklama

Reklama

Pyszne i sycące sałatki

Kwaskowa jaglanka

Czas przyrządzenia: 30 min
Składniki dla: 4 porcji

Składniki

  • 1/2 szkl. kaszy jaglanej
  • 20 dag mrożonych różyczek kalafiora
  • 1/2 szkl. suszonej żurawiny
  • 1/2 szkl. łuskanych pistacji lub innych orzechów, np. ziemnych bez soli, nerkowca, laskowych, włoskich
  • 2 łyżki nasion słonecznika albo pestek dyni
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki (może być mrożona)
  • ew. ziarenka z 1/2 granatu
  • sól

Składniki - sos

  • 4 łyżki oliwy
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka miodu
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta ziół prowansalskich
  • mielony pieprz
  • sól

Sposób przygotowania

1. Kaszę przepłucz na sitku pod bieżącą zimną wodą. Wsyp do garnka, dodaj dużą szczyptę soli. Zalej 1 szkl. wody i gotuj na małym ogniu pod przykryciem 10 minut. 

2. W drugim garnku zagotuj posoloną wodę. Wsyp różyczki kalafiora i gotuj 3 minuty. Odcedź, a gdy kalafior ostygnie, zetrzyj na tarce o dużych otworkach, wymieszaj z ugotowaną kaszą. Grubo posiekane orzechy wsyp na suchą patelnię razem z pestkami słonecznika lub dyni. Mieszając, upraż. Dodaj do kaszy razem z suszoną żurawiną, dobrze wymieszaj. 

3. Przygotuj sos: czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Utrzyj z sokiem z cytryny, miodem i ziołami. Dopraw pieprzem i szczyptą soli. Połącz z oliwą, odstaw na 5 minut. Sałatkę przełóż do salaterki. Polej sosem, wymieszaj. Wierzch posyp natką i ew. granatem. Schłodź przed podaniem.  

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje