Reklama

Reklama

Pyszne i sycące sałatki

Spaghetti z drobiem

Składniki dla: 4 porcji

Składniki

  • 30 dag makaronu spaghetti (najlepiej razowego)
  • 2 pieczone, smażone lub gotowane filety z kurczaka (ew. inne pieczone mięso, które np. pozostało z poprzedniego dnia)
  • 20 dag mrożonego szpinaku (najlepiej w liściach)
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • po 1 łyżce masła klarowanego i oleju
  • sól
  • pieprz mielony
  • mielona chili

Składniki - sos

  • 4 łyżki oleju, np. z pestek winogron
  • 2 łyżki sera typu feta
  • 1 niepełna łyżeczka delikatnego miodu, np. akacjowego
  • sok z 1/2 cytryny
  • pieprz

Sposób przygotowania

1. Szpinak rozmroź na sitku. Makaron ugotuj w posolonej wodzie według wskazówek podanych na opakowaniu. Cebule i czosnek obierz, drobno posiekaj. Mięso pokrój w plasterki albo paseczki. 

2. Na dużej patelni rozgrzej masło z olejem. Podsmaż krótko mięso, przełóż na talerz. Na patelnię wsyp cebulę z czosnkiem, zeszklij, dodaj szpinak. Przypraw solą, pieprzem i chili, smaż 3 minuty. Dołóż mięso i odcedzony makaron. Mieszając, smaż 3 minuty, przełóż do salaterki. 

3. Sos: ser rozetrzyj z sokiem z cytryny i z 1 łyżką oleju. Dodaj miód i powoli wlewaj resztę oleju, stale ucierając. Dopraw pieprzem. Jeśli lubisz ostrzejsze smaki, dodaj do sosu łyżkę ajwaru. Sosem polej sałatkę. Podawaj na ciepło. 

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje