Reklama

Reklama

Pyszne i sycące sałatki

Duet fasolowo-rybny

Czas przyrządzenia: 25 minut
Składniki dla: 6 porcji

Składniki

  • 12 małych pomidorków (mogą być kiszone lub marynowane)
  • 1 zielony ogórek wężowy (albo 3 ogórki kiszone)
  • 2 puszki tuńczyka w sosie własnym
  • 1 szkl. ugotowanej fasoli
  • 4 łyżki orzeszków ziemnych niesolonych (lub innych orzechów) ew. listki bazylii i cząstki cytryny do podania
  • 1 łyżka oleju (najlepiej lnianego);

Składniki - sos

  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżeczka suszonego lubczyku
  • 1 łyżka suszonego rozmarynu
  • szczypta suszonego estragon

Sposób przygotowania

1. Sos: lubczyk, rozmaryn i estragon wymieszaj z 1 łyżeczką ciepłej wody. Gdy zioła napęcznieją, utrzyj je z majonezem. Dodaj po szczypcie soli i pieprzu. Powoli wlej 3-4 łyżki oliwy, ciągle mieszając. Jeśli sos się rozwarstwi, wystarczy energicznie go wymieszać przed polaniem sałatki. 

2. Sałatka: orzeszki skrop olejem, odstaw na 20 minut. Pomidorki i ogórek umyj, pokrój. Tuńczyka osącz z zalewy. Fasolę (jeśli jej nie masz, użyj cieciorkę albo soczewicę) wymieszaj z 1/2 tuńczyka i 2 łyżkami sosu. Przełóż do miseczek. Wymieszaj orzeszki z resztą tuńczyka, ogórkiem oraz pomidorkami, ułóż na fasoli. 

3. Sałatkę schładzaj przynajmniej 30 minut. Skrop pozostałym sosem (nie mieszaj składników!). Ew. udekoruj listkami bazylii i cząstkami cytryny.

Reklama

Kwaskowa jaglanka

Czas przyrządzenia: 30 min
Składniki dla: 4 porcji

Składniki

  • 1/2 szkl. kaszy jaglanej
  • 20 dag mrożonych różyczek kalafiora
  • 1/2 szkl. suszonej żurawiny
  • 1/2 szkl. łuskanych pistacji lub innych orzechów, np. ziemnych bez soli, nerkowca, laskowych, włoskich
  • 2 łyżki nasion słonecznika albo pestek dyni
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki (może być mrożona)
  • ew. ziarenka z 1/2 granatu
  • sól

Składniki - sos

  • 4 łyżki oliwy
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka miodu
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta ziół prowansalskich
  • mielony pieprz
  • sól

Sposób przygotowania

1. Kaszę przepłucz na sitku pod bieżącą zimną wodą. Wsyp do garnka, dodaj dużą szczyptę soli. Zalej 1 szkl. wody i gotuj na małym ogniu pod przykryciem 10 minut. 

2. W drugim garnku zagotuj posoloną wodę. Wsyp różyczki kalafiora i gotuj 3 minuty. Odcedź, a gdy kalafior ostygnie, zetrzyj na tarce o dużych otworkach, wymieszaj z ugotowaną kaszą. Grubo posiekane orzechy wsyp na suchą patelnię razem z pestkami słonecznika lub dyni. Mieszając, upraż. Dodaj do kaszy razem z suszoną żurawiną, dobrze wymieszaj. 

3. Przygotuj sos: czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Utrzyj z sokiem z cytryny, miodem i ziołami. Dopraw pieprzem i szczyptą soli. Połącz z oliwą, odstaw na 5 minut. Sałatkę przełóż do salaterki. Polej sosem, wymieszaj. Wierzch posyp natką i ew. granatem. Schłodź przed podaniem.  

Spaghetti z drobiem

Składniki dla: 4 porcji

Składniki

  • 30 dag makaronu spaghetti (najlepiej razowego)
  • 2 pieczone, smażone lub gotowane filety z kurczaka (ew. inne pieczone mięso, które np. pozostało z poprzedniego dnia)
  • 20 dag mrożonego szpinaku (najlepiej w liściach)
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • po 1 łyżce masła klarowanego i oleju
  • sól
  • pieprz mielony
  • mielona chili

Składniki - sos

  • 4 łyżki oleju, np. z pestek winogron
  • 2 łyżki sera typu feta
  • 1 niepełna łyżeczka delikatnego miodu, np. akacjowego
  • sok z 1/2 cytryny
  • pieprz

Sposób przygotowania

1. Szpinak rozmroź na sitku. Makaron ugotuj w posolonej wodzie według wskazówek podanych na opakowaniu. Cebule i czosnek obierz, drobno posiekaj. Mięso pokrój w plasterki albo paseczki. 

2. Na dużej patelni rozgrzej masło z olejem. Podsmaż krótko mięso, przełóż na talerz. Na patelnię wsyp cebulę z czosnkiem, zeszklij, dodaj szpinak. Przypraw solą, pieprzem i chili, smaż 3 minuty. Dołóż mięso i odcedzony makaron. Mieszając, smaż 3 minuty, przełóż do salaterki. 

3. Sos: ser rozetrzyj z sokiem z cytryny i z 1 łyżką oleju. Dodaj miód i powoli wlewaj resztę oleju, stale ucierając. Dopraw pieprzem. Jeśli lubisz ostrzejsze smaki, dodaj do sosu łyżkę ajwaru. Sosem polej sałatkę. Podawaj na ciepło. 

Przysmak z pierzynką

Składniki dla: 4 porcji

Składniki

  • 4 jajka
  • 1/2 szkl. startej na grube wiórki białej rzodkwi (możesz zastąpić ją np. marynowanym selerem)
  • 1 średni ogórek wężowy (ew. 2 duże ogórki kiszone)
  • 15 dag mozzarelli startej na tarce o dużych otworkach
  • ew. 5 listków sałaty karbowanej albo innej zieleniny
  • 5 łyżek majonezu
  • 1 łyżeczka + szczypta kurkumy
  • sól
  • biały pieprz

Sposób przygotowania

1. Jajka ugotuj na twardo. Przelej zimną wodą i obierz. Jedno pokrój na ćwiartki. Z reszty oddziel żółtka od białek. Żółtka rozgnieć widelcem i wymieszaj z 1 łyżeczką kurku - my. Rozłóż na płaskim talerzu i odstaw nieprzykryte na godzinę. Białka drobno posiekaj. Majonez wymieszaj ze szczyp - tą kurkumy i przyprawami. 1/3 ogórka pokrój na plasterki, resztę zetrzyj na tarce o grubych oczkach. 

2. Na dno schłodzonej miski wyłóż rzodkiew. Na to połóż starty ogórek. Przykryj go mozzarellą i ew. porwaną sałatą. Następnie rozłóż białko i plasterki ogórków. Na wierz - chu posyp podsuszonym żółtkiem. Majonez podaj osobno.

Kurczak z ostrą nutką

Składniki

  • 2 małe pieczone filety z kurczaka
  • 40 dag cieciorki z puszki
  • 1/3 szkl. suchej zielonej soczewicy
  • 15 dag ryżu
  • 1 chili ew. garść świeżych listków bazylii lub innych ziół
  • po 2 listki laurowe i kuleczki ziela angielskiego
  • 1 łyżka oliwy
  • sól;

Składniki - sos

  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka musztardy, np. rosyjskiej
  • ćwiartka cytryny
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • szczypta mielonego imbiru
  • szczypta czarnego pieprzu

Sposób przygotowania

Sos: musztardę utrzyj z sokiem wyciśniętym z cytryny, sosem sojowym (możesz pominąć, dodając wtedy szczyptę soli), imbirem i pieprzem. Ew. możesz dodać 1 łyżeczkę miodu. Mieszając, wlej oliwę. Odstaw. Jeśli zrobisz sos z podwójnej ilości składników, możesz trzymać go w lodówce (w zakręcanym słoiku) przez 3-4 dni. 

Sałatka: soczewicę przepłucz zimną wodą. Wsyp do garnka i zalej 1 szkl. wrzątku. Wrzuć listki i ziele, wlej oliwę i gotuj do miękkości (próbuj co 4 minuty od zagotowania, bo soczewica łatwo się rozgotowuje). Po ugotowaniu wyjmij listki i ziele, soczewicę ostudź. W drugim garnku ugotuj ryż z oczyszczoną papryczką chili (wcześniej możesz go podsmażyć na 1 łyżce oliwy). Ryż odcedź i ostudź. Wyrzuć papryczkę. Filety z kurczaka pokrój w plasterki lub większą kostkę (drób możesz zastąpić np. pieczonym filetem rybnym). 

Wymieszaj wszystkie składniki sałatki. Schłodź w lodówce. Polej niewielką ilością sosu, przełóż do czystej miski, ew. posyp listkami ziół. Resztę sosu podaj w sosjerce. 

***

#POMAGAMINTERIA

Na Farmie Życia w Więckowicach mieszka 10 osób z autyzmem. Żadna z nich nie jest samodzielna, wymagają wsparcia w codziennych czynnościach życiowych. Jeśli Farma nie przetrwa, alternatywą dla jej mieszkańców pozostaje szpital psychiatryczny, koniec czułej opieki, przywiązani pasami do łóżka stracą poczucie bezpieczeństwa, stracą swój dom. Możesz im pomóc! Sprawdź szczegóły >>

W ramach akcji naszego portalu #POMAGAMINTERIA łączymy tych, którzy potrzebują pomocy z tymi, którzy mogą jej udzielić. Znasz inicjatywę, która potrzebuje wsparcia? Masz możliwość pomagać, a nie wiesz komu? Wejdź na pomagam.interia.pl i wprawiaj z nami dobro w ruch!


Naj

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje