Reklama

Reklama

Pyszne i sycące sałatki

Przysmak z pierzynką

Składniki dla: 4 porcji

Składniki

  • 4 jajka
  • 1/2 szkl. startej na grube wiórki białej rzodkwi (możesz zastąpić ją np. marynowanym selerem)
  • 1 średni ogórek wężowy (ew. 2 duże ogórki kiszone)
  • 15 dag mozzarelli startej na tarce o dużych otworkach
  • ew. 5 listków sałaty karbowanej albo innej zieleniny
  • 5 łyżek majonezu
  • 1 łyżeczka + szczypta kurkumy
  • sól
  • biały pieprz

Sposób przygotowania

1. Jajka ugotuj na twardo. Przelej zimną wodą i obierz. Jedno pokrój na ćwiartki. Z reszty oddziel żółtka od białek. Żółtka rozgnieć widelcem i wymieszaj z 1 łyżeczką kurku - my. Rozłóż na płaskim talerzu i odstaw nieprzykryte na godzinę. Białka drobno posiekaj. Majonez wymieszaj ze szczyp - tą kurkumy i przyprawami. 1/3 ogórka pokrój na plasterki, resztę zetrzyj na tarce o grubych oczkach. 

2. Na dno schłodzonej miski wyłóż rzodkiew. Na to połóż starty ogórek. Przykryj go mozzarellą i ew. porwaną sałatą. Następnie rozłóż białko i plasterki ogórków. Na wierz - chu posyp podsuszonym żółtkiem. Majonez podaj osobno.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje