Reklama

Reklama

Pyszne naleśniki i tortille

Mieszki z jajkiem po szkocku

Czas przyrządzenia: 45 min
Składniki dla: 10 sztuk

Składniki - naleśniki

  • 1 i 1/3 szkl. mąki pszennej l
  • 2 jajka
  • po 1 szkl. mleka i wody

Składniki - jajka po szkocku

  • 11 jajek
  • 50 dag mielonej karkówki
  • po 1 łyżeczce masła i musztardy
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 czerstwa kajzerka (namoczona wcześniej w zimnej wodzie)
  • mielona słodka papryka
  • sól
  • pieprz
  • bułka tarta do obtoczenia
  • olej

Sposób przygotowania

1. Naleśniki: składniki ciasta zmiksuj. Odstaw pod przykryciem na ok. 30 minut. 

2. Jajka po szkocku: 1 jajko odłóż, resztę gotuj w posolonej wodzie 5 minut. Przestudź zimną wodą, obierz. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj, zeszklij na maśle. Dodaj do mięsa. Dołóż odciśniętą kajzerkę i musztardę. Wbij surowe jajko. Przypraw solą, pieprzem i papryką. Wyrób. Ugotowane jajka oblep mięsną masą. Kotlety obtocz w bułce tartej. Wkładaj je na patelnię z rozgrzanym olejem. Smaż około 10 minut, często obracając. Trzymaj w cieple. 

3. Z przygotowanego ciasta usmaż na oleju 10 naleśników. Na każdym postaw jajko po szkocku. Unieś brzegi i zwiąż je sznureczkiem albo gałązkami ziół, formując mieszki.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje