Reklama

Reklama

Pyszne naleśniki i tortille

Szpinakowe rulony

Czas przyrządzenia: 35 minut
Składniki dla: 6 porcji

Składniki

  • 60 dag o szpinaku
  • 3 jajka
  • 1 szkl. mleka
  • 1 i 1/3 szkl. mąki pszennej
  • 30 dag mielonego twarogu
  • 1 ząbek czosnku
  • 2-3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
  • 8-10 kawałków suszonych pomidorów
  • 10 dag pestek słonecznika
  • sól
  • mielony czarny pieprz
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

1. Szpinak opłucz, zmiksuj go na gładką masę. Jajka wymieszaj mikserem ze szpinakiem oraz mlekiem, mąką i szczyptą soli. Ciasto naleśnikowe odstaw pod przykryciem na około 20 minut. 

2. Patelnię rozgrzej. Cienko smaruj ją olejem i wylewaj porcje ciasta. Równomiernie rozprowadzaj je po patelni. Usmaż naleśniki (w sumie zajmie to ok. 10 minut). Czosnek przeciśnij przez praskę. Wymieszaj go z twarogiem oraz jogurtem. 

3. Suszone pomidory potnij na kawki. Dodaj do masy serowej. Wrzuć pestki słonecznika. Przypraw solą i pieprzem. Masę przemieszaj. Naleśniki posmaruj przygotowanym nadzieniem. Zwiń.

Reklama


Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje