Reklama

Reklama

Pyszne omlety na zdrowy obiad

Nadziewany sałatką

Składniki

  • 6 jajek po kilka gałązek trybuli, natki, tymianku
  • 2/3 szkl. śmietany kremówki
  • 8-10 małych pomidorków
  • 1 awokado
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 żółta papryka
  • 20 dag fety
  • 1 op. rukoli
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • masło do smażenia

Sposób przygotowania

Zioła opłucz, dobrze osusz, listki oderwij od gałązek i posiekaj je. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Żółtka wymieszaj ze śmietaną i posiekanymi ziołami. Masę przypraw solą, gałką muszkatołową i pieprzem. Białka ubij na sztywno, delikatnie połącz z masą ziołową. Na 4 jednakowych małych patelniach (ew. na jednej większej) rozgrzej po porcji masła. Wylej po 1/4 masy omletowej. 

Smaż omlety pod przykryciem przez ok. 20 minut. Pomidorki umyj, pokrój na połówki. Rukolę opłucz, osusz. Paprykę rozetnij, usuń środki z pestkami. Strąk umyj, pokrój na kawałeczki. Awokado rozetnij, usuń pestkę, miąższ wybierz łyżką i potnij na kawałeczki. Od razu skrop je sokiem z cytryny. Składniki sałatki oprósz solą i pierzem (do smaku). Miseczki wyłóż gotowymi omletami i napełnij sałatką. Posyp grubo pokruszoną fetą.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje