Reklama

Reklama

Pyszne posiłki na cały tydzień

Placki ziemniaczane

Składniki

  • 1,3 kg ziemniaków
  • jajko
  • sól
  • pieprz
  • czosnek granulowany
  • cebula
  • 2 łyżki śmietany 18 proc.
  • olej
  • mieszanka sałat
  • łyżka soku z cytryny
  • łyżeczka octu balsamicznego
  • szczypta cukru
  • łyżka posiekanego szczypiorku

Sposób przygotowania

1. Ziemniaki zetrzyj na tarce do placków. Dodaj jajko, sól, pieprz, czosnek granulowany, startą cebulę i śmietanę. Dokładnie wymieszaj. Na patelni rozgrzej olej. 

2. Smaż placki partiami. Osącz na ręczniku papierowym. 

3. Sałaty wrzuć do miski. Skrop sokiem z cytryny, octem balsamicznym, dodaj szczyptę cukru, sól, pieprz. Dokładnie wymieszaj. Podawaj z gorącymi plackami. Dodatkiem może też być gęsty jogurt z przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku lub kilka łyżek gęstej śmietany. Posyp szczypiorem.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje