Reklama

Reklama

Pyszne posiłki na cały tydzień

Schab ze śliwkami i rodzynkami

Składniki

  • 1,5 kg schabu bez kości
  • plastry paprykowej słoniny

Składniki - zalewa

  • kilka łyżek oleju
  • sól
  • pieprz
  • 3 listki laurowe
  • 5 ziaren owocu ziela angielskiego
  • łyżka majeranku
  • przyprawa do wieprzowiny
  • czosnek granulowany

Składniki - dodatki

  • 20 dag suszonych śliwek
  • 10 dag rodzynek
  • kilka goździków
  • szczypta cynamonu

Sposób przygotowania

1. Wymieszaj olej z solą, pieprzem, majerankiem, czosnkiem, przyprawą do wieprzowiny, zielem, listkami. Natrzyj schab. Chłodź przez noc. Śliwki i rodzynki zaparz, przypraw. 

2. W schabie wytnij ostrym nożem duży otwór. Włóż do niego plasterki słoniny oraz osączone śliwki i rodzynki. Umieść mięso w garnku, zalej szklanką wody, przykryj i gotuj 20 minut na małym ogniu lub piecz pod przykryciem około 1,5 godziny w temp. 180°C. 

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje