Reklama

Reklama

Pyszne posiłki na cały tydzień

Pielmieni

Składniki

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • sól
  • łyżka masła

Składniki - farsz

  • 20 dag mięsa mielonego wieprzowego
  • 20 dag mięsa mielonego jagnięcego lub baraniego
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżeczki masła
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • olej
  • szczypior

Sposób przygotowania

1. Mąkę przesiej do miski. Dodaj sól i masło. Zalej wrzątkiem, wymieszaj. Wlej zimną wodę, wyrób ciasto, aż będzie gładkie. Odstaw na pół godziny, przykryte ściereczką. Rozwałkuj, wycinaj szklanką kółka. 

2. Cebulę i czosnek posiekaj. W misce połącz mięso wieprzowe z jagnięcym lub baranim, cebulą, czosnkiem oraz dwoma łyżkami masła, przypraw. 

3. Farszem napełnij kółka, klej pierogi. Wrzucaj do osolonego wrzątku, gotuj kilka chwil, wyjmuj. Podawaj polane stopionym masłem i szczypiorem. Możesz też gotować pierogi kilka chwil w rosole i podawać z nim.  

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje