Reklama

Reklama

Pyszne posiłki na cały tydzień

Brukselka z żurawiną

Składniki

  • 1/2 kg brukselki
  • 30 dag suszonej żurawiny
  • 10 dag rodzynek
  • 1/2 szklanki suszonych wiśni
  • (mogą być wyjęte z nalewki)
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • kilka łyżeczek oliwy
  • szczypta chilli
  • sól
  • pieprz
  • łyżka miodu

Sposób przygotowania

1. Brukselki umyj, oczyść ze zwiędłych liści, ugotuj w osolonej wodzie. Polej oliwą. 

2. Żurawinę i rodzynki zalej 1/2 szklanki wrzącej wody, odstaw na 10 minut. Skrop octem balsamicznym, oliwą, dodaj miód, sól, pieprz, szczyptę chilli i wiśnie. Duś całość na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż sos zrobi się gęsty. 

3. Brukselkę ułóż na półmisku, polej sosem żurawinowo-rodzynkowym. Podawaj jako przystawkę lub dodatek do mięs. 

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje