Reklama

Reklama

Pyszności na cały tydzień

Omlet z krewetkami i warzywami

Składniki dla: 4 osób

Składniki

  • marchewka
  • 1/2 szklanki groszku konserwowego
  • 1/2 cebuli
  • 4 jajka
  • 4 łyżki mleka
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki masła
  • łyżeczka oleju
  • łyżka posiekanej pietruszki
  • kilka dużych krewetek
  • pieprz
  • sól
  • parmezan
  • listki bazylii

Sposób przygotowania

1. Marchew ugotuj na parze. Wystudź, obierz ze skórki i pokrój drobno. Wymieszaj z groszkiem oraz posiekaną, sparzoną cebulą. Do garnuszka wbij jajka, wlej mleko, wsyp mąkę, sól, pieprz i wymieszaj. 

2. Dodaj warzywa. Na patelni rozgrzej masło i olej. Wylej masę na patelnie, rozprowadź ją równomiernie. Na wierzchu ułóż ugotowane wcześniej krewetki. Smaż kilka minut, przyłóż duży talerz, obróć patelnię z talerzem, zsuń, smaż kilka minut. Podawaj posypane parmezanem i bazylią.

***

#POMAGAMINTERIA

Inżynierowie wywodzący się z Politechniki Śląskiej prowadzą zrzutkę na bramy odkażające dla szpitali. Chcą postawić ich co najmniej dziesięć, uruchomili już działający prototyp. Możesz im pomóc i wesprzeć szpitale w walce z epidemią koronawirusa.

Reklama

Sprawdź szczegóły >>

W ramach akcji naszego portalu #POMAGAMINTERIA łączymy tych, którzy potrzebują pomocy z tymi, którzy mogą jej udzielić. Znasz inicjatywę, która potrzebuje wsparcia? Masz możliwość pomagać, a nie wiesz komu? Wejdź na pomagam.interia.pl i wprawiaj z nami dobro w ruch!

Sałatka z grzankami

Składniki

  • 3 pomidory
  • brokuł
  • 1/2 kostki sera koziego
  • kilka plastrów łososia
  • tarty parmezan
  • kilka kromek bagietki

Składniki - sos

  • łyżka oliwy
  • łyżeczka soku z cytryny lub limonki
  • pieprz
  • sól

Sposób przygotowania

1. Bułkę pokrój w kostkę, usmaż na suchej patelni. Pomidory oblej wrzątkiem na 15 sekund, zalej zimną wodą. Gdy ostygną, zdejmij skórkę i pokrój w kostkę. Brokuł podziel na różyczki, ugotuj na parze, ostudź. 

2. Na talerzu ułóż brokuł, pomidory, pokrojonego łososia, posiekany w kostkę ser kozi. Wymieszaj składniki sosu, polej sałatkę. Dodaj grzanki. Posyp obficie startym parmezanem.

***

#POMAGAMINTERIA

Inżynierowie wywodzący się z Politechniki Śląskiej prowadzą zrzutkę na bramy odkażające dla szpitali. Chcą postawić ich co najmniej dziesięć, uruchomili już działający prototyp. Możesz im pomóc i wesprzeć szpitale w walce z epidemią koronawirusa.

Sprawdź szczegóły >>

W ramach akcji naszego portalu #POMAGAMINTERIA łączymy tych, którzy potrzebują pomocy z tymi, którzy mogą jej udzielić. Znasz inicjatywę, która potrzebuje wsparcia? Masz możliwość pomagać, a nie wiesz komu? Wejdź na pomagam.interia.pl i wprawiaj z nami dobro w ruch!

Pierogi z kaszą i boczkiem

Składniki dla: 4 osób

Składniki

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • sól
  • łyżka masła
  • szklanka wody
  • szczypta kurkumy

Składniki - farsz

  • szklanka kaszy perłowej
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • 20 dag boczku wędzonego
  • szczypiorek

Sposób przygotowania

1. Mąkę przesiej do miski. Dodaj sól, kurkumę, masło i zalej wrzątkiem. Wyrób na gładkie ciasto, przykryj i odstaw na pół godziny. Na patelni rozgrzej tłuszcz i podsmaż posiekaną cebulę, czosnek i pokrojony drobno w kostkę boczek. Przypraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Smaż chwilę. 

2. Kaszę dokładnie opłucz, zalej szklanką wrzątku, ugotuj. Dodaj do cebuli z boczkiem, wymieszaj. Ciasto rozwałkuj, wytnij szklanką kółka, kładź farsz i formuj pierogi. Gotuj we wrzątku 5 minut od wypłynięcia na powierzchnię. Podawaj z masłem i szczypiorem. 

***

#POMAGAMINTERIA

Inżynierowie wywodzący się z Politechniki Śląskiej prowadzą zrzutkę na bramy odkażające dla szpitali. Chcą postawić ich co najmniej dziesięć, uruchomili już działający prototyp. Możesz im pomóc i wesprzeć szpitale w walce z epidemią koronawirusa.

Sprawdź szczegóły >>

W ramach akcji naszego portalu #POMAGAMINTERIA łączymy tych, którzy potrzebują pomocy z tymi, którzy mogą jej udzielić. Znasz inicjatywę, która potrzebuje wsparcia? Masz możliwość pomagać, a nie wiesz komu? Wejdź na pomagam.interia.pl i wprawiaj z nami dobro w ruch!

Łosoś ze szparagami

Składniki dla: 4 osób

Składniki

  • 80 dag łososia
  • łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego
  • łyżka oliwy
  • sól
  • pieprz
  • słodka i ostra papryka w proszku
  • czosnek granulowany
  • olej
  • kilka białych szparagów
  • kilka zielonych szparagów
  • pomidor
  • szczypior

Sposób przygotowania

1. Rybę umyj, osusz i pokrój na kawałki. Wymieszaj sok z cytryny, sos sojowy i oliwę. Dodaj sól, pieprz, słodką i ostrą paprykę w proszku, czosnek granulowany. Posmaruj marynatą filety z każdej strony. Odstaw na kilka godzin do lodówki. Rybę ułóż w naczyniu żaroodpornym posmarowanym olejem. Piecz 20 minut w temp. 180°C. 

2. Szparagi umyj, jasne obierz. Gotuj na parze. Pomidor sparz, polej zimną wodą, obierz ze skórki. Ułóż szparagi przy łososiu, posól i popieprz, zapiekaj 10 minut w temp. 180°C. Podawaj z pomidorem i szczypiorkiem.

***

#POMAGAMINTERIA

Inżynierowie wywodzący się z Politechniki Śląskiej prowadzą zrzutkę na bramy odkażające dla szpitali. Chcą postawić ich co najmniej dziesięć, uruchomili już działający prototyp. Możesz im pomóc i wesprzeć szpitale w walce z epidemią koronawirusa.

Sprawdź szczegóły >>

W ramach akcji naszego portalu #POMAGAMINTERIA łączymy tych, którzy potrzebują pomocy z tymi, którzy mogą jej udzielić. Znasz inicjatywę, która potrzebuje wsparcia? Masz możliwość pomagać, a nie wiesz komu? Wejdź na pomagam.interia.pl i wprawiaj z nami dobro w ruch!

Kotlety siekane z cukinią

Składniki

  • 60 dag karkówki
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • 10 dag żółtego sera
  • 2 jajka
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • łyżka keczupu
  • pieprz ziołowy
  • słodka papryka w proszku

Składniki - sos

  • słoiczek passaty pomidorowej
  • cebula
  • sól
  • pieprz
  • 3 owoce ziela angielskiego
  • listek laurowy

Składniki - dodatkowo

  • cukinia
  • bazylia
  • oregano
  • oliwa
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

1. Mięso umyj, osusz, pokrój drobno ostrym nożem. Dodaj do niego posiekaną cebulę, starty żółty ser, zmiażdżony ząbek czosnku, jajka, mąkę, keczup i przyprawy. Masę wyrabiaj rękoma kilka minut. Smaż na oleju 10 minut z każdej strony. 

2. Zrób sos. Cebulę posiekaj, przysmaż, zalej passatą, przypraw, duś 10 minut. 

3. Cukinię pokrój w paseczki, przypraw, gotuj kilka chwil, osącz. Smaż chwilę. Podawaj z kotletami i sosem pomidorowym.

***

#POMAGAMINTERIA

Inżynierowie wywodzący się z Politechniki Śląskiej prowadzą zrzutkę na bramy odkażające dla szpitali. Chcą postawić ich co najmniej dziesięć, uruchomili już działający prototyp. Możesz im pomóc i wesprzeć szpitale w walce z epidemią koronawirusa.

Sprawdź szczegóły >>

W ramach akcji naszego portalu #POMAGAMINTERIA łączymy tych, którzy potrzebują pomocy z tymi, którzy mogą jej udzielić. Znasz inicjatywę, która potrzebuje wsparcia? Masz możliwość pomagać, a nie wiesz komu? Wejdź na pomagam.interia.pl i wprawiaj z nami dobro w ruch!

Pizza serduszko

Składniki dla: 4 osób

Składniki

  • 40 dag mąki pszennej
  • sól
  • 1/2 łyżki cukru
  • 3 dag drożdży
  • 2 łyżki oliwy

Składniki - dodatki

  • cebula
  • oliwa
  • 2 ząbki czosnku
  • szklanka przecieru pomidorowego
  • sól
  • pieprz
  • zioła prowansalskie
  • łyżeczka cukru
  • 20 dag żółtego sera
  • 20 dag pieczarek
  • papryka
  • zielone oliwki

Sposób przygotowania

1. Mąkę przesiej, dodaj cukier, drożdże, oliwę, sól i szklankę ciepłej wody. Zagnieć ciasto i odstaw do wyrośnięcia. 

2. Cebulę zrumień na rozgrzanej oliwie. Dodaj czosnek, zalej przecierem pomidorowym, przypraw solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i cukrem. Gotuj 15 minut. Zmiksuj na gładki sos. 

3. Z ciasta uformuj małe pizze serduszka. Układaj plastry sera, posmaruj sosem. Połóż podsmażone pieczarki i posiekaną i paprykę. Piecz 15 minut w temp. 220°C. Udekoruj oliwkami.

***

#POMAGAMINTERIA

Inżynierowie wywodzący się z Politechniki Śląskiej prowadzą zrzutkę na bramy odkażające dla szpitali. Chcą postawić ich co najmniej dziesięć, uruchomili już działający prototyp. Możesz im pomóc i wesprzeć szpitale w walce z epidemią koronawirusa.

Sprawdź szczegóły >>

W ramach akcji naszego portalu #POMAGAMINTERIA łączymy tych, którzy potrzebują pomocy z tymi, którzy mogą jej udzielić. Znasz inicjatywę, która potrzebuje wsparcia? Masz możliwość pomagać, a nie wiesz komu? Wejdź na pomagam.interia.pl i wprawiaj z nami dobro w ruch!

Cebula faszerowana

Składniki dla: 4 osób

Składniki

  • 8 cebul
  • 40 dag pieczarek
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/3 kostki masła
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • olej
  • sól
  • pieprz
  • prażone płatki migdałowe
  • pestki granatu
  • liście czerwonej kapusty lub radicchio
  • plastry parmezanu

Sposób przygotowania

1. Z cebul odetnij wierzchy, wydrąż, posiekaj, usmaż. Dodaj posiekane pieczarki, przypraw, smaż. Na drugiej patelni na maśle usmaż mąkę, dodaj mleko, zagotuj, przypraw. Wlej sos do pieczarek i cebuli. 

2. Faszeruj cebule, piecz 30 minut w temp. 180°C. Udekoruj płatkami migdałowymi, pestkami granatu, parmezanem i kapustą.  

***

#POMAGAMINTERIA

Inżynierowie wywodzący się z Politechniki Śląskiej prowadzą zrzutkę na bramy odkażające dla szpitali. Chcą postawić ich co najmniej dziesięć, uruchomili już działający prototyp. Możesz im pomóc i wesprzeć szpitale w walce z epidemią koronawirusa.

Sprawdź szczegóły >>

W ramach akcji naszego portalu #POMAGAMINTERIA łączymy tych, którzy potrzebują pomocy z tymi, którzy mogą jej udzielić. Znasz inicjatywę, która potrzebuje wsparcia? Masz możliwość pomagać, a nie wiesz komu? Wejdź na pomagam.interia.pl i wprawiaj z nami dobro w ruch!

Dobry Tydzień

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje