Reklama

Reklama

Pyszności na cały tydzień

Pierogi z kaszą i boczkiem

Składniki dla: 4 osób

Składniki

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • sól
  • łyżka masła
  • szklanka wody
  • szczypta kurkumy

Składniki - farsz

  • szklanka kaszy perłowej
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • 20 dag boczku wędzonego
  • szczypiorek

Sposób przygotowania

1. Mąkę przesiej do miski. Dodaj sól, kurkumę, masło i zalej wrzątkiem. Wyrób na gładkie ciasto, przykryj i odstaw na pół godziny. Na patelni rozgrzej tłuszcz i podsmaż posiekaną cebulę, czosnek i pokrojony drobno w kostkę boczek. Przypraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Smaż chwilę. 

2. Kaszę dokładnie opłucz, zalej szklanką wrzątku, ugotuj. Dodaj do cebuli z boczkiem, wymieszaj. Ciasto rozwałkuj, wytnij szklanką kółka, kładź farsz i formuj pierogi. Gotuj we wrzątku 5 minut od wypłynięcia na powierzchnię. Podawaj z masłem i szczypiorem. 

Reklama

***

#POMAGAMINTERIA

Inżynierowie wywodzący się z Politechniki Śląskiej prowadzą zrzutkę na bramy odkażające dla szpitali. Chcą postawić ich co najmniej dziesięć, uruchomili już działający prototyp. Możesz im pomóc i wesprzeć szpitale w walce z epidemią koronawirusa.

Sprawdź szczegóły >>

W ramach akcji naszego portalu #POMAGAMINTERIA łączymy tych, którzy potrzebują pomocy z tymi, którzy mogą jej udzielić. Znasz inicjatywę, która potrzebuje wsparcia? Masz możliwość pomagać, a nie wiesz komu? Wejdź na pomagam.interia.pl i wprawiaj z nami dobro w ruch!

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje