Reklama

Reklama

Pyszności na cały tydzień

Łosoś ze szparagami

Składniki dla: 4 osób

Składniki

  • 80 dag łososia
  • łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego
  • łyżka oliwy
  • sól
  • pieprz
  • słodka i ostra papryka w proszku
  • czosnek granulowany
  • olej
  • kilka białych szparagów
  • kilka zielonych szparagów
  • pomidor
  • szczypior

Sposób przygotowania

1. Rybę umyj, osusz i pokrój na kawałki. Wymieszaj sok z cytryny, sos sojowy i oliwę. Dodaj sól, pieprz, słodką i ostrą paprykę w proszku, czosnek granulowany. Posmaruj marynatą filety z każdej strony. Odstaw na kilka godzin do lodówki. Rybę ułóż w naczyniu żaroodpornym posmarowanym olejem. Piecz 20 minut w temp. 180°C. 

2. Szparagi umyj, jasne obierz. Gotuj na parze. Pomidor sparz, polej zimną wodą, obierz ze skórki. Ułóż szparagi przy łososiu, posól i popieprz, zapiekaj 10 minut w temp. 180°C. Podawaj z pomidorem i szczypiorkiem.

Reklama

***

#POMAGAMINTERIA

Inżynierowie wywodzący się z Politechniki Śląskiej prowadzą zrzutkę na bramy odkażające dla szpitali. Chcą postawić ich co najmniej dziesięć, uruchomili już działający prototyp. Możesz im pomóc i wesprzeć szpitale w walce z epidemią koronawirusa.

Sprawdź szczegóły >>

W ramach akcji naszego portalu #POMAGAMINTERIA łączymy tych, którzy potrzebują pomocy z tymi, którzy mogą jej udzielić. Znasz inicjatywę, która potrzebuje wsparcia? Masz możliwość pomagać, a nie wiesz komu? Wejdź na pomagam.interia.pl i wprawiaj z nami dobro w ruch!

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje