Pyszny niedzielny obiad dla całej rodziny

Marchewkowa z curry

Czas przyrządzenia: 20 minut
Składniki dla: 6 porcji

Składniki

  • 1 kg marchewki
  • 1 kwaśne jabłko
  • 1 cebula
  • 1/2 pęczka włoszczyzny
  • 2 łyżki masła
  • 6 szkl. bulionu warzywnego
  • 2 łyżeczki curry w proszku
  • 1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki
  • gałka muszkatołowa
  • 4 łyżki pestek słonecznika
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

Marchewki, jabłko, cebulę oraz włoszczyznę obierz. Jabłko pokrój na cząstki, oczyść je z pestek, miąższ potnij w kostkę. Warzywa z włoszczyzny, cebulę oraz marchewki drobno pokrój. W garnku rozgrzej masło, wrzuć cebulę, mieszając usmaż ją na szklisto. Dołóż, włoszczyznę, jabłko oraz marchewki. Oprósz curry i ostrą papryką. Smaż dalej na dużym płomieniu, aż przyprawy zaczną intensywnie pachnieć. Wtedy do garnka wlej bulion, zamieszaj. Całość doprowadź do wrzenia, po czym zmniejsz płomień i gotuj pod przykryciem do miękkości (ok. 20 minut). Bulion z warzywami i jabłkiem dopraw na pikantnie solą, pieprzem, gałką muszkatołową. Zdejmij z ognia, zmiksuj na gładko. Mocno podgrzej. Rozlej do miseczek. Każdą porcję posyp pestkami słonecznika.

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje