Reklama

Reklama

Pyszny niedzielny obiad dla całej rodziny

Wieżyczki z buraczków

Składniki dla: 4 porcji

Składniki

  • 4 buraczki czerwone
  • 25 dag koziego serka pleśniowego
  • 4 łyżki pestek słonecznika
  • 1 łyżka miodu
  • 4 łyżki oliwy
  • 2 łyżki soku z cytryny albo octu jabłkowego
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz
  • suszony tymianek
  • rozmaryn i oregano

Sposób przygotowania

Buraczki dobrze wyszoruj, każdy osobno zawiń w folię aluminiową. Ustaw na blasze i wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190 st. C. Piecz około 1 godziny. Miękkie buraczki wyjmij, odwiń z folii, odłóż do przestudzenia. Przestudzone buraczki oraz kozi serek pokrój w grubsze plasterki. Ułóż z nich 4 wieżyczki. Ustaw je w naczyniu. Miód utrzyj z sokiem z cytryny albo octem. Dodaj ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Przypraw do smaku solą, pieprzem oraz sporą ilością tymianku i oregano. Wsyp też 2-3 szczypty suszonego rozmarynu. Na koniec wlej oliwę. Dobrze wymieszaj. Polej tym wieżyczki z buraczków i serka. Naczynie wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190°C. Wieżyczki zapiekaj ok. 5 minut, aż serek zacznie się topić. Posyp słonecznikiem. 

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje