Pyszny niedzielny obiad dla całej rodziny

Schab w cykorii

Składniki dla: 4 procji

Składniki

  • 60 dag schabu (bez kości)
  • 2 kolby cykorii
  • 2 duże plasterki szynki albo 4 plastry wędzonego boczku
  • 2 ząbki czosnku
  • 2–3 łyżki oliwy
  • sól
  • pieprz
  • suszone płatki chili
  • zioła prowansalskie
  • trochę oleju do skropienia

Sposób przygotowania

Schab opłucz, wytrzyj do sucha. Mięso pokrój na 4 prostokątne kawałki. Czosnek przeciśnij przez praskę. Wymieszaj z oliwą. Natrzyj tym kawałki schabu. Posyp je solą, pieprzem, chili oraz ziołami prowansalskimi. Odłóż na ok. 30 minut w chłodne miejsce. W tym czasie plasterki szynki potnij na połówki. Kolby cykorii oczyść, podziel na pojedyncze liście, umyj je i dobrze osusz. Każdy kawałek mięsa obłóż 2-3 liśćmi cykorii. Owiń paskami szynki albo plasterkami boczku. Ułóż ciasno w żaroodpornym naczyniu. Pozostałe liście cykorii włóż między pakieciki ze schabem. Skrop olejem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190 st. C. Piecz przez 30-35 minut. Podawaj np. z piure ziemniaczanym albo kawałkiem bagietki.

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje