Pyszny niedzielny obiad dla całej rodziny

Sernik z całymi gruszkami

Składniki dla: 18 porcji

Składniki

  • 2 i 2/3 szkl. mąki pszennej
  • 2 i 1/2 szkl. cukru
  • 3 cukry waniliowe
  • 2 łyżki kakao
  • 1 proszek do pieczenia
  • 4 jajka
  • 2 kostki masła
  • 1 kg gruszek
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 70 dag mielonego twarogu
  • 1 budyń waniliowy

Mąkę połącz z 1 szkl. cukru, 1 cukrem waniliowym, kakao, proszkiem, 1 jajkiem i 1 kostką masła. Zagnieć na ciasto. Schładzaj przez 1 godzinę. Gruszki obierz, zetnij po cienkim plasterku od spodu. Zagotuj 3 szkl. wody z 1/2 szkl. cukru i 1 cukrem waniliowym. Włóż gruszki, gotuj je 5 minut. Odstaw do wystudzenia. Resztę masła utrzyj z pozostałym cukrem i ostatnim cukrem waniliowym. Do ucieranej masy kolejno wbij pozostałe jajka. Domieszaj twaróg oraz proszek budyniowy. Schłodzone ciasto rozwałkuj. Blachę (18 x 35 cm) wyłóż pergaminem. Spód i brzegi formy wylep plackiem. Ponakłuwaj go i posyp bułką tartą. Ustaw gruszki. Nałóż masę serową. Sernik wstaw do piekarnika rozgrzanego do 175 st. C. Piecz ok. 90 minut, ew. udekoruj.

Reklama


Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje