Reklama

Reklama

Pyszny obiad dla całej rodziny

Kolorowa sałatka caprese

Składniki dla: 4 porcji

Składniki

  • 16 niewielkich kolorowych pomidorków
  • 40 dag sera mozzarella (małe kuleczki)
  • 3 pęczki świeżej bazylii
  • 5-6 łyżek oliwy
  • 10 dag orzeszków piniowych (ew. pestek słonecznika)
  • 2 ząbki
  • czosnku
  • 10 dag startego parmezanu
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

Mozzarellę przełóż na sitko i pozostaw tak na 20 minut, aż ocieknie z zalewy (jeśli używasz dużych kulek, osączony ser pokrój w plasterki o grubości ok. 1 cm). Pomidorki umyj, wytrzyj do sucha. Pokrój je na połówki albo na cząstki. Lekko posól i oprósz pieprzem. W miseczce wymieszaj ser i pomidorki. Odstaw je na bok. Przygotuj pesto: pęczki bazylii opłucz, osusz, poodrywaj listki i wrzuć je do malaksera. Dodaj orzeszki piniowe (ew. pestki słonecznika), obrane ząbki czosnku oraz parmezan. Wszystkie składniki zmiksuj na gesty sos, powoli dolewając oliwę. Przypraw do smaku solą oraz pieprzem. Składniki w miseczce polej przygotowanym pesto, lekko przemieszaj. Gotową sałatkę udekoruj. Podawaj ją np. z pikantnymi ciastkami francuskimi, grzankami czosnkowymi. 

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje