Reklama

Reklama

Pyszny obiad dla całej rodziny

Medaliony z polędwiczek

Składniki dla: 6 porcji

Składniki

  • 2 polędwiczki wieprzowe (po ok. 40 dag każda)
  • 12 plasterków wędzonego chudego boczku (ew. szynki dojrzewającej)
  • 2/3 szkl. białego półwytrawnego wina
  • 1 duża cebula
  • suszony tymianek
  • sól
  • pieprz olej do smażenia i smarowania

Sposób przygotowania

Polędwiczki oczyść z błonek. Mięso opłucz, wytrzyj do sucha, ułóż w miseczce. Obficie posyp tymiankiem. Zalej białym winem. Odstaw na 1 godzinę w chłodne miejsce. Cebulę obierz, potnij w plasterki, zeszklij na oleju, mieszając. Polędwiczki natrzyj solą oraz pieprzem. Każdą potnij na 6 kawałków. Lekko spłaszcz je dłonią. Kawałki mięsa owiń plasterkami boczku. Posmaruj olejem. Szybko obsmaż na oleju z cebulką. Przełóż na blachę. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C. Piecz przez 20-25 minut. Podawaj np. z duszonymi warzywami oraz wiązkami z zielonej fasolki szparagowej owiniętej boczkiem. Jeśli chcesz wzbogacić smak medalionów, w każdym zrób ostrym nożem otwór i wciśnij w niego kawałeczek sera pleśniowego.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje