Reklama

Reklama

Risotto z warzywami

Selerowe z orzechami

Składniki

  • 1 i 1/2 szkl. ryżu na risotto (o krótkich ziarenkach)
  • 1 seler
  • 2 marchewki
  • 1 por
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 szkl. orzechów laskowych
  • 5 szkl. bulionu warzywnego
  • 2 łyżki oliwy
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego

Sposób przygotowania

Marchewkę i seler obierz, opłucz, osusz. Warzywa korzeniowe pokrój w drobną kosteczkę. Por natnij wzdłuż, oczyść, opłucz. Tylko jasną część pora potnij na kawałeczki. Orzechy laskowe upraż na patelni, przestudź, usuń brązową skórkę i posiekaj. Bulion zagotuj. Na dużej patelni rozgrzej oliwę. Wrzuć pora. Mieszając, smaż przez chwilę. Dodaj pokrojone wcześniej warzywa. Smaż na dużym płomieniu 2-3 minut. 

Do podsmażonych jarzyn dorzuć ryż. Smaż dalej, a kiedy ziarenka zrobią się szkliste, porcjami (po ok. 1/2 szkl.) wlej bulion. Kiedy ryż wchłonie już cały płyn, zmniejsz płomień i duś risotto pod przykryciem ok. 25 minut. Pod koniec dodaj koncentrat pomidorowy oraz posiekane orzechy. Przypraw solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową oraz czosnkiem przeciśniętym przez praskę. 

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje