Reklama

Reklama

Risotto z warzywami

Dyniowe z chrupiącą posypką

Czas przyrządzenia: 30 min
Składniki dla: 5 porcji

Składniki

  • 1 dynia (ok. 1,25 kg)
  • 3 łyżki oliwy 1 cebula
  • 1 i 1/2 szkl. ryżu na risotto (np. arborio)
  • 1/2 szkl. białego wina
  • po 1 i 1/2 szkl. mleka i bulionu
  • 2 łyżki drobno startego parmezanu
  • sól
  • pieprz
  • zrumienione pestki dyni i grube wiórki parmezanu do posypania

Sposób przygotowania

Dynię pokrój na cząstki, oczyść z pestek i włókien, pokrój na kawałki. Rozłóż je na blasze. Skrop 2 łyżkami oliwy. Posyp solą. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C. Piecz w zależności od wielkości cząstek ok. 25 minut. Wyjmij, przestudź, odetnij miąższ od skóry, a potem pokrój w kostkę średniej wielkości. Cebulę obierz, posiekaj, zeszklij w garnku na łyżce rozgrzanej oliwy. Dodaj ryż. 

Mieszając, smaż dalej, aż ziarenka staną się szkliste. Wtedy zalej je winem, mlekiem oraz połową bulionu. Dobrze wymieszaj. Gotuj ok. 20 minut, aż ryż wchłonie cały płyn. Wlej pozostały bulion i gotuj dalej, aż ryż będzie miękki (ok. 10 min). Wtedy dodaj 2 łyżki startego parmezanu i upieczoną dynię. Całość przypraw solą i pieprzem. Gotowe risotto wyłóż na talerze. Posyp grubymi wiórkami parmezanu oraz zrumienionymi pestkami dyni.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje