Rodzinny piknik – propozycja menu

Domowe bułeczki drożdżowe

Pyszne, domowe bułeczki drożdżowe z wiśniami. Jeśli nie mamy czasu lub ochoty na ręczne drylowanie wiśni zaopatrzmy się w te, które są już bez pestek.

Składniki

  • 10 g świeżych drożdży
  • 20 g cukru
  • ½ szklanki ciepłego mleka
  • 20 g roztopionego masła
  • 2 jajka
  • 250 g mąki pszennej
  • Szczypta soli
  • 200 g wiśni drylowanych marki Sandra
  • Do posmarowania ciasta: 1 jajko i 2 łyżki mleka

Sposób przygotowania

Reklama

Ciepłym mlekiem zalewamy pokruszone drożdże i łyżkę cukru. Dokładnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 minut. Do rozczynu dodajemy jajka i roztopione masło. Mieszamy trzepaczką. Na koniec dodajemy mąkę i sól. Zagniatamy do momentu otrzymania elastycznej masy. Odstawiamy ciasto na godzinę do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto szybko zagniatamy i delikatnie rozwałkowujemy na kształt prostokąta i kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy i odstawiamy jeszcze na pół godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie na połowie ciasta rozkładamy wiśnie, a drugą połową przykrywamy zlepiając brzegi. Ciasto smarujemy mieszanką jajka i mleka. Pieczemy przez ok. 15 minut w 180 st. C. Po tym czasie wyciągamy ciasto i przekrawamy na mniejsze bułeczki. 

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje