Reklama

Reklama

Rozgrzewające, gęste zupy

Barszcz z kaczką

Składniki

  • 1 porcja rosołowa z kaczki lub podudzie z kaczki
  • 3-4 buraki
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/2 selera
  • 1 mały por
  • 1 cebula
  • 1/8 główki białej kapusty 1/2 szkl. białej fasolki z puszki
  • 2 ząbki czosnku
  • po 3 listki laurowe i ziarna ziela angielskiego
  • 1 łyżka ziaren czarnego pieprzu
  • sok z 1/8 cytryny lub 1/2 łyżeczki octu winnego
  • sól
  • zielenina i śmietana do dekoracji

Sposób przygotowania

1. Porcję rosołową umyj i włóż do garnka. Zalej wodą, tak by przykryła cały korpus. Zagotuj, wylej wodę z szumowinami, opłucz kaczkę i zalej 6 szkl. świeżej wody. Gotuj na małym ogniu, pod pokrywką. 

2. Obierz marchewki, pietruszkę, seler i por. Dołóż do kaczki razem z przyprawami (listkami, zielem, pieprzem ziarnistym). Posól i gotuj pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie. Kapustę poszatkuj, gotuj osobno przez 15 minut. 

3. Buraki zalej 2 szkl. wrzątku, posól, wlej sok z cytryny, gotuj 30-40 minut. Buraki obierz, potnij w słupki lub zetrzyj na grube wiórki. Podobnie pokrój ugotowany seler i 2 marchewki. Bulion przecedź, dodaj fasolkę, rozdrobnione buraki, kapustę, marchewki i seler. Zagotuj. Udekoruj zieleniną i śmietaną

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje