Rozgrzewające, gęste zupy

Warzywna na wędzonce

Składniki dla: 5-6 porcji

Składniki

  • 20 dag wędzonego boczku
  • 3 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 1 por
  • 1/2 zielonej cukinii
  • 3 łodygi selera naciowego
  • 1/2 szkl. suchej fasoli
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany 18% lub gęstego jogurtu naturalnego
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 listki laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 1 łyżka suszonego lubczyku
  • 1 łyżeczka otartego majeranku
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • mała szczypta mielonego kminku
  • sól ziołowa
  • pieprz
  • 2 l bulionu

Sposób przygotowania

1. Fasolę przepłucz, zalej 4 szkl. zimnej wody. Odstaw na noc. Odcedź, zalej świeżą wodą, gotuj 2-3 godziny, aż zmięknie. Wsyp 1/4 łyżeczki soli, przemieszaj, odcedź. Warzywa obierz, umyj, pokrój na kawałki. 

2. Czosnek obierz, posiekaj. Połowę boczku pokrój na kawałeczki i podsmaż na suchej patelni. Gdy puści już sok, przełóż go na talerzyk. Na tę samą patelnię wrzuć pokrojone warzywa oraz czosnek. Smaż 2-3 minuty, ew. dodając 1 łyżeczkę oleju lub masła. 

3. Podgrzej bulion, włóż resztę boczku, gotuj ok. 20 minut. Dodaj podsmażone warzywa, fasolę i przyprawy. Gotuj ok. 15 minut pod przykryciem. Dorzuć smażony boczek i gotuj kolejne 10 minut. Wyjmij listki laurowe i większe kawałki pora. Śmietanę wymieszaj z 5 łyżkami ciepłej zupy, połącz z zupą w garnku. Przed podaniem ew. posyp ulubionymi ziołami.

Reklama


Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje