Rozgrzewające, gęste zupy

Brukselkowa na miodzie

Składniki dla: 4-5 porcji

Składniki

  • 60 dag brukselki
  • biała część pora
  • 2-3 ziemniaki
  • 1/2 szkl. sera ricotta
  • 2 łyżki masła 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka gęstego octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • szczypta mielonego kminku
  • sól
  • pieprz
  • 2 l wywaru warzywnego lub lekkiego mięsnego

Sposób przygotowania

1. Brukselki obierz z zewnętrznych listków i odetnij końcówki głąbu. Przekrój na połówki. Stop masło, połącz je z miodem, octem, majerankiem i kminkiem. Polej brukselki i dobrze przemieszaj, by pokryły się masłem. Rozłóż na blasze wyłożonej pergaminem. Piecz 30 minut w 170°C. 

2. Por oczyść, opłucz, pokrój na 2-3. Ziemniaki obierz, potnij w kostkę. Wywar zagotuj, włóż por i ziemniaki, gotuj, aż będą miękkie. Zmiksuj na gładki krem, ew. przetrzyj przez sitko. 

3. Do kremu dodaj brukselkę, ponownie zmiksuj, dodając ricottę. Dopraw do smaku. Po - daj z małymi grzankami i chip - sami z wysmażonego boczku.

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje