Reklama

Reklama

Rozgrzewające zupy

Kartoflanka z brukselką

Czas przyrządzenia: 15 mi + gotowanie
Składniki dla: 6 porcji

Składniki

  • 4 średnie ziemniaki
  • 40 dag brukselki
  • 1 pęczek włoszczyzny
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 6 szkl. bulionu warzywnego
  • 4 łyżki oliwy
  • 1/3 szkl. śmietany 22-proc.
  • 4 łyżki pestek dyni
  • mielony imbir
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

1. Ziemniaki i włoszczyznę obierz. Brukselki oczyść. Warzywa opłucz, pokrój na kawałki. Cebulę obierz, posiekaj, zeszklij na oliwie. Dodaj resztę warzyw. Wlej bulion. Garnek z zupą postaw na ogniu. Gotuj 20 minut. Kiedy wszystkie warzywa będą już
miękkie, wyjmij kilka brukselek do dekoracji, resztę zupy zmiksuj (niezbyt dokładnie).

Reklama

2. Zmiksowaną zupę wymieszaj ze śmietaną. Przypraw czosnkiem przeciśniętym przez praskę oraz imbirem, solą i pieprzem. Wrzuć odłożone brukselki. Podgrzej. Rozlej do miseczek. Posyp pestkami dyni. Podawaj np. z grzankami.

Rada kucharza

Brukselkę warto wcześniej zamrozić (najlepiej po zblanszowaniu przez 2-4 minuty). Dzięki temu warzywo staje się łagodniejsze w smaku.

Dowiedz się więcej na temat: zupa | rozgrzewająca zupa

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje