Reklama

Reklama

Rozgrzewające zupy

Krupniczek na lekkim rosole

Czas przyrządzenia: 20 min + gotowanie
Składniki dla: 6 porcji

Składniki

  • 2 udka kurczaka
  • 2/3 szkl. kaszy jęczmiennej perłowej
  • 4 średnie ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 2 łodygi selera naciowego
  • sól, pieprz
  • 2 listki laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • natka do dekoracji

Sposób przygotowania:

1. Udka opłucz, włóż do garnka. Zalej 6-7 szkl. zimnej wody. Doprowadź do wrzenia, zbierając pianę, która powstanie na powierzchni wywaru. Potem zmniejsz płomień i gotuj jeszcze 30 minut. Kaszę opłucz na sitku, osącz. Ugotuj według
przepisu na opakowaniu.  Warzywa, w zależności od  rodzaju, oczyść, obierz, umyj i pokrój na kawałeczki.

Reklama

2. Wywar przecedź, dodaj do niego przyprawy i warzywa. Gotuj 10 minut. Dołóż kaszę i gotuj kolejne 10 minut. Mięso oddziel od kości. Dodaj je do zupy pod koniec gotowania. Przypraw solą  i pieprzem. Udekoruj natką.

Rada kucharza

Kaszę jęczmienną płucz kilkakrotnie, zmieniając wodę. Kasza będzie gotowa do ugotowania, gdy zlewana woda przestanie być mętna.

Dowiedz się więcej na temat: zupa | rozgrzewająca zupa

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje