Ryż z jabłkami
Pamiętasz ten smak?
Ryż podaj z bitą smietaną123RF/PICSEL
Składniki:
- szklanka ryżu
- 2 dag masła
- szczypta soli
- 70 dag kwaśnych jabłek
- pół szklanki cukru
- mielony cynamon
- masło do formy
Przygotowanie:
1 Ryż opłucz w dużej ilości zimnej wody. Przełóż do garnka, zalej 2 szklankami wrzącej wody. Włóż masło, wsyp szczyptę soli. Zamieszaj, nakryj i ugotuj.
2 Jabłka obierz i drobniutko pokrój lub zetrzyj na tarce jarzynowej. Posyp cukrem, cynamonem i wymieszaj.
3 Naczynie żaroodporne posmaruj masłem. Na dnie ułóż warstwę ryżu, na to trochę jabłek, posyp cynamonem. Włóż ryż i tak do wyczerpania składników. Na wierzchu powinien być ryż. Zapiekaj 30 minut w temp. 160˚C. Podaj z bitą śmietaną