Reklama

Reklama

Sekrety makowca, czyli jak sprawić, by nie pękał i był wilgotny

Choinka ubrana, sianko pod wigilijny obrus zdobyte, a dwanaście potraw częściowo zrobione. Czas na przygotowanie słodkości! Sernik, keks, piernik i oczywiście makowiec. Ten ostatni bywa problematyczny dla wielu gospodyń. Odpadająca lub zbyt sucha masa, a może pęknięcia na wierzchu? Oto kilka trików, które sprawią, że to ciasto, bez którego nie wyobrażamy sobie Świąt, wyjdzie idealnie.

W zwykłym świątecznym zabieganiu wiele z nas decyduje się kupić gotowe ciasto. Warto jednak znaleźć czas na samodzielne przygotowanie słodkiego wypieku. Jest to powiem dobra okazja do przygotowania masy makowej według własnych upodobań oraz zadbania o jej właściwy stosunek do ciasta. To zaś powinno być cienkie, tak aby słodki smak bakalii, miodu i maku mógł dominować. Warto użyć produktów, które są znane i cenione od lat. Nie bez znaczenia jest także ich uniwersalność - margaryna Palma, nie dość że od wielu lat gości w polskich kuchniach, to jeszcze doskonale sprawuje się do pieczenia, ale także przygotowywania polew. Posłuży więc jako baza do ciasta oraz dodatek do polewy czekoladowej na makowiec.

Reklama

Przede wszystkim jednak samodzielne wypiekanie ciast, najlepiej w gronie najbliższych, jest okazją do poczucia świątecznej atmosfery i nauczenia się tradycyjnych przepisów. W przygotowaniu świątecznych przysmaków na pierwszym miejscu jest bowiem nie samo ciasto i proces jego przygotowania pieczenia, ale to, kto je robi i dla kogo.

Jak zrobić idealne ciasto na makowiec?

Początkującym gospodyniom babcia może doradzić przygotowanie krucho-drożdżowego - jest ono bowiem nieco prostsze i nie wymaga tak wielkiej wprawy w kuchni. Tradycyjny makowiec przygotowuje się z ciasta drożdżowego. Jak je przygotować, aby nie pękało podczas pieczenia?

Do zrobienia ciasta drożdżowego potrzebujesz około kilograma mąki, margaryny Palma, cukru pudru, drożdży oraz dwóch żółtek i całego jajka. Warto w tym przypadku sięgnąć po produkty, które są nam znane - jajka od gospodarza, mąka przeznaczona do wypieków oraz margaryna Palma, która od lat pojawia się w polskich kuchniach.

Dobre produkty to jednak nie wszystko. Aby ciasto nie pękało podczas pieczenia, należy pamiętać o właściwych proporcjach drożdży. Na jeden kilogram mąki powinno przypadać 5 gramów suchych lub 15 gramów świeżych. W przypadku dodania większej ilości - ciasto będzie rosło zbyt gwałtownie, a to oznacza niechciane pęknięcia na wierzchu.

Kluczowe w przygotowaniu ciasta drożdżowego jest nie tylko odpowiednie jego wyrobienie. Pamiętaj o tym, aby zwinąć je w kulę, przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce i pozwolić odpocząć. Podczas tego procesu będzie miało szansę odpowiednio wyrosnąć.

Dobrym pomysłem jest przygotowanie ciasta drożdżowego na zimno. Niektórym może się wydać to szokujące, ale drożdże rosną także w chłodnym miejscu, potrzebują na to jednak więcej czasu. Ciasto przygotowane w ten sposób rośnie powoli, jest puszyste i istnieje duża szansa na to, że unikniesz pękania! Jak je przygotować? Można to zrobić dwojako: zawinięte w ściereczkę, włożyć do zimnej wody i poczekać na wypłynięcie lub zmieszane składniki wstawić na kilka godzin do lodówki.

Masa do makowca: jak ją zrobić, by ciasto było wilgotne?

Ciasto przygotowujesz samodzielnie, ale sięgasz po gotową masę? To spory błąd, półprodukty mogą bowiem sprawić, że całość będzie zbyt sucha. Własnoręczne przygotowanie maku gwarantuje, że będzie ona nie tylko dobrawiona tak jak lubi cała rodzina, ale i odpowiednio wilgotna. Jak o to zadbać?

Przede wszystkim przed zmieleniem pamiętaj o sparzeniu maku! Zalej ziarenka gorącą wodą, pozostaw do ostygnięcia, a następnie zmiel. Co bardziej zapobiegawcze gospodynie robią to dwukrotnie - warto skorzystać z ich doświadczenia.

Aby masa była bardziej puszysta warto dodać do niej ubitą pianę z białek. Pamiętaj o tym, aby dodać ją dopiero po wmieszaniu drobno posiekanych bakalii, orzechów oraz miodu. Do połączenia białego puchu z makiem użyj drewnianej szpatułki. Dobrym sposobem na zachowanie wilgotności masy jest także dodanie jabłek startych na drobnych oczkach tarki.

Chcesz już nakładać masę na rozwałkowane ciasto, jednak zanim to zrobisz pamiętaj, żeby posmarować całą powierzchnię białkiem. Ten prosty trik sprawi, że mak nie będzie się odklejał od ciasta podczas jedzenia!

Artykuł z ekspozycją partnera


 

materiały promocyjne

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje