Reklama

Reklama

Sernik z galaretką

Sernik na zimno z galaretką to deser słodki, ale też równocześnie orzeźwiający. Wydaje się skomplikowany w przygotowaniu? Nic bardziej mylnego!

Składniki

  • 1 kg twarogu (najlepiej w wiaderku, typowo na sernik)
  • 2 galaretki o smaku brzoskwiniowym
  • 2 saszetki żelatyny
  • 1 kartonik śmietany 30 proc. (250 ml)
  • 100-120 g cukru (lub ksylitolu/erytrolu)
  • 1 puszka brzoskwiń

Żelatynę rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu, odstawiamy. Tak samo postępujemy z galaretkami. Brzoskwinie z puszki kroimy.

Śmietankę chłodzimy. Gdy będzie już schłodzona, ubijamy ją mikserem, stopniowo dodając cukier. Miksujemy dalej, aż cukier się rozpuści.

Ubitą śmietanę łączymy z twarogiem i żelatyną. Mieszamy starannie, aż do połączenia składników. Gotową masę przekładamy do formy, wyrównujemy wierzch. Układamy na nim pokrojone brzoskwinie z puszki, zalewamy je galaretkami. Ciasto schłodzimy w lodówce ok. 3-4 godzin.

Reklama

Zobacz także

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje