Reklama

Reklama

Serniki z owocową polewą

Jogurtowy z jagodami

Składniki dla: 18 porcji

Składniki

  • po 50 dag gęstego jogurtu naturalnego i mielonego twarogu
  • 3 szkl. śmietany kremówki
  • 1 szkl. cukru
  • sok i skórka z 1 limonki
  • 6-7 łyżeczek żelatyny
  • 2 szkl. jagód l 1 słoik dżemu jagodowego

Sposób przygotowania

1. Żelatynę wymieszaj z sokiem z limonki, odstaw na 10 minut, by spęczniała. W tym czasie jogurt utrzyj z cukrem, twarogiem oraz skórką z limonki. Śmietanę ubij. Żelatynę rozpuść, podgrzewając na małym płomieniu. Przestudź. 

2. Bitą śmietanę połącz z masą jogurtowo-serową. Potem ostrożnie domieszaj żelatynę. Formę (34 na 34 cm) wyłóż pergaminem. Nałóż do niej tężejącą masę. Wierzch wygładź. Wstaw do lodówki na 3 godziny. Jagody opłucz, osusz, połowę rozgnieć. 

3. Dżem podgrzej, wymieszaj z rozgniecionymi jagodami. Polewę rozsmaruj na wierzchu sernika. Posyp resztą owoców. Schładzaj jeszcze 1-2 godziny. 

Reklama


Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje