Śledzie "wymysł teścia". Zawsze robię podwójną porcję

Natalia Jabłońska

Oprac.: Natalia Jabłońska

Porcja śledzi w zalewie z cebulą czerwoną i gałązkami koperku ułożona w białym naczyniu, w tle plasterek cytryny i ziarnka czarnego pieprzu.
Śledzie z musem owocowym to kulinarny hit na święta 123RF/PICSEL

Spis treści:

  1. Śledzie. Polski symbol Bożego Narodzenia
  2. Śledzie "wymysł teścia": Ich tajemnica tkwi w miodzie i żurawinie

Śledzie. Polski symbol Bożego Narodzenia

Śledzie "wymysł teścia": Ich tajemnica tkwi w miodzie i żurawinie

  • 6 płatów śledziowych,
  • 100 g żurawiny,
  • 100 g śliwek suszonych,
  • 4 łyżki miodu,
  • 1 szklanka soku z porzeczek,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • świeży tymianek.
  1. Śledzie mocz w wodzie ok. 30 minut.
  2. Suszone owoce zalej sokiem z porzeczek i odstaw na 30 minut.
  3. Sok razem z owocami przelej na rozgrzaną patelnię i gotuj do momentu, aż składniki zmiękną.
  4. Dodaj pokrojoną cebulę, czosnek i miód. Wszystko delikatnie zblenduj.
  5. Odstaw do wystudzenia, a następnie gotowym musem smaruj płaty śledziowe i zawijaj je w rolmopsy.
  6. Zepnij wykałaczką.
  7. Filety możesz też oczywiście podać klasycznie, bez zawijania i udekorować je zieleniną.
Kolorowe dania kuchni azjatyckiej z miseczką ryżu, talerzem zielonej fasoli edamame, kęsami mięsa z sezamem oraz świeżymi warzywami i cytryną, na których widoczne jest logo portalu oraz napis 'kuchnia'.
Poznaj przepisy, które łączą smak, zdrowie i domowe ciepłoCanva ProINTERIA.PL
"Ewa gotuje": Bryndziołki. Pierogi z bryndzą i oscypkiemPolsat
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?