Śledzie "wymysł teścia". Zawsze robię podwójną porcję
Śledzie to jedno z najpopularniejszych świątecznych dań, podawane w polskich domach na niezliczoną ilość sposobów. Klasyczne, korzenne, pikantne lub w śmietanie w grudniu święcą prawdziwe triumfy. Hitem tego roku mogą być jednak śledzie w owocowym musie. Jak je przyrządzić?

Spis treści:
- Śledzie. Polski symbol Bożego Narodzenia
- Śledzie "wymysł teścia": Ich tajemnica tkwi w miodzie i żurawinie
Śledzie. Polski symbol Bożego Narodzenia
Śledzie były obecne w polskiej kuchni już w średniowieczu, przede wszystkim jako danie postne. Ich popularność rosła bardzo szybko, głównie przez wzgląd na dużą dostępność i niską cenę, szczególnie na terenach nadbałtyckich.
W XVII wieku produkcja solonego śledzia stała się ważnym ogniwem gospodarki, a sama ryba - towarem eksportowym, co jeszcze bardziej umocniło jej pozycję w kuchni polskiej.
Dziś śledzie to wciąż jedna z najpopularniejszych potraw wigilijnych - symbol tradycji i chrześcijaństwa. Istnieje wiele sposobów ich przygotowania, zarówno prostych i czerpiących z klasyki jak i bardziej wyrafinowanych i oryginalnych. Znalazłyśmy dla was przepis, który wprawi w zachwyt całą rodzinę!
Śledzie "wymysł teścia": Ich tajemnica tkwi w miodzie i żurawinie
Składniki:
- 6 płatów śledziowych,
- 100 g żurawiny,
- 100 g śliwek suszonych,
- 4 łyżki miodu,
- 1 szklanka soku z porzeczek,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- świeży tymianek.
Przygotowanie:
- Śledzie mocz w wodzie ok. 30 minut.
- Suszone owoce zalej sokiem z porzeczek i odstaw na 30 minut.
- Sok razem z owocami przelej na rozgrzaną patelnię i gotuj do momentu, aż składniki zmiękną.
- Dodaj pokrojoną cebulę, czosnek i miód. Wszystko delikatnie zblenduj.
- Odstaw do wystudzenia, a następnie gotowym musem smaruj płaty śledziowe i zawijaj je w rolmopsy.
- Zepnij wykałaczką.
- Filety możesz też oczywiście podać klasycznie, bez zawijania i udekorować je zieleniną.
Smacznego!
Zobacz również: Kupiłam już rybę na święta. Lepiej zamrozić usmażoną czy surową?
Chcesz zaskoczyć rodzinę i przyjaciół wyjątkowymi smakami? Wypróbuj nasze przepisy krok po kroku i odkryj kulinarne triki, które ułatwią gotowanie i uczynią je prawdziwą przyjemnością. Więcej inspiracji znajdziesz na kobieta.interia.pl









