Reklama

Reklama

Słoiki z przysmakami

Konfitura jabłkowo pigwowa

Składniki

  • 1 kg jabłek
  • 1/2 kg owoców pigwy
  • 200 ml wody
  • 1/2-3/4 kg cukru

Sposób przygotowania

1. Jabłka umyj, obierz, pokrój w ćwiartki, usuń gniazda nasienne. Pigwę umyj, pokrój, usuń pestki. 

2. Zagotuj wodę w rondlu, wrzuć owoce pigwy, wsyp cukier, gotuj około 15 minut, aby zmiękły. Dodaj jabłka. Gotuj razem na małym ogniu 20-25 minut, mieszając od czasu do czasu. 

3. Gorącą konfiturę przełóż do wyparzonych wcześniej słoików, odwróć do góry dnem i pozostaw do wystygnięcia, przykryte kocykiem. Gdy konfitura całkiem wystygnie, sprawdź, czy słoiki są dobrze zamknięte. 

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje