Reklama

Reklama

Słoneczne morele

Tarta z kremem

Składniki

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 kg moreli
  • 350 ml mleka
  • 3,2 proc.
  • 4 żółtka
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 1 małe opakowanie cukru wanilinowego
  • 3 płaskie łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki konfitury morelowej

Sposób przygotowania

1. Formę do tarty posmaruj masłem i wyłóż ciastem francuskim. Przykryj papierem do pieczenia, wsyp kilka garści suchej fasoli, piecz ok. 15 min w temperaturze 180 st. C. Następnie usuń papier i piecz jeszcze ok. 5 minut. Wystudź. 

2. Morele włóż na ok. 1 min do wrzącej wody. Następnie schłodź w zimnej wodzie. Usuń skórki, przekrój na pół i usuń pestki. Do miski włóż żółtka, wsyp 3 łyżki cukru pudru oraz mąkę, zmiksuj. Do rondelka wlej mleko, dodaj pozostały cukier oraz cukier wanilinowy, zagotuj. Gdy zacznie wrzeć, powoli wlej je do masy żółtkowej (ciągle miksując). Całość przelej do rondelka i gotuj, mieszając, aż masa zgęstnieje. Wystudź. 

3. Na wystudzone ciasto przełóż masę budyniową. Na wierzchu rozłóż morele. Piecz ok. 20 min w temp. 180 st. C. Wystudź w uchylonym piekarniku. Do rondelka włóż konfiturę, wlej 1 łyżkę wody. Mieszając, podgrzej, następnie posmaruj konfiturą wierzch moreli. Ciasto wstaw na kilka godzin do lodówki. 

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje