Reklama

Reklama

Smaczne dania obiadowe

Ryba z purée marchewkowym

Składniki

  • 70 dag miruny lub dorsza
  • sól
  • 2 jajka
  • szklanka mąki
  • olej
  • 10 dag boczku wędzonego
  • czerwona cebula
  • 4 marchewki
  • łyżka masła

Składniki - sos

  • sok z cytryny
  • łyżka miodu
  • 10 dag masła
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

1. Rybę opłucz, osusz i pokrój. Natrzyj solą, obtocz w roztrzepanych jajkach i mące. Smaż na rozgrzanym oleju. Zrumień posiekany boczek. Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i smaż. Przełóż usmażoną rybę i podlej wodą. Całość duś na małym ogniu pod pokrywką 10 minut. 

2. Marchewki ugotuj w osolonym wrzątku z dodatkiem masła. Przeciśnij przez praskę do purèe. Wyciśnij sok z cytryny i wlej do rondelka. Zagotuj i dodaj miód. Zdejmij z ognia i dodawaj powoli miękkie masło, cały czas mieszając. Przypraw solą i czerwonym pieprzem. Rybę podawaj polaną sosem, z purèe marchewkowym.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje