Smaczne potrawy na obiad

Filet z dorsza w sosie

Czas przyrządzenia: 40 min
Składniki dla: 4 osób

Składniki

  • 70 dag dorsza
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • szklanka mąki pszennej
  • curry
  • olej

Składniki - sos

  • oliwa
  • cebula
  • 1/3 szklanki wody lub bulionu
  • 4 łyżki śmietany 30 proc.
  • łyżka mąki pszennej
  • 2 łyżki białego wina
  • 1/2 pęczka koperku
  • sól
  • pieprz
  • czosnek granulowany

Składniki - sałatka

  • 1/2 sałaty rzymskiej
  • marchewka
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • oliwa
  • łyżka soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki musztardy
  • łyżeczka miodu
  • sól

Sposób przygotowania

1. Dorsza oprósz solą, pieprzem i szczyptą gałki. Mąkę wymieszaj z curry, obtocz rybę, usmaż. Podsmaż posiekaną cebulę, dolej nieco wody lub bulionu, duś. Zalej śmietaną z mąką i winem. Posyp koprem, przypraw. 

2. Wymieszaj sałatę, startą marchewkę i posiekaną czerwoną cebulą. Oliwę wymieszaj z sokiem z cytryny, musztardą, miodem i solą. Zalej sałatkę. Rybę podawaj z sosem i sałatą.

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje