Reklama

Reklama

Smaczne potrawy na obiad

Żur polski

Czas przyrządzenia: około godziny
Składniki dla: 4 osób

Składniki

  • 2 marchewki
  • pietruszka
  • 1/2 selera
  • 1/2 pora
  • cebula
  • butelka żuru
  • 2 łyżki chrzanu
  • 2 ząbki czosnku
  • 10 dag wędzonego boczku pokrojonego w kostkę
  • 4 łyżki śmietany 22 proc.
  • łyżeczka majeranku
  • pieprz
  • 40 dag białej kiełbasy
  • 4 jajka ugotowane na twardo

Sposób przygotowania

1. Z obranych marchewek, pietruszki, selera, pora i cebuli ugotuj wywar. Żur wymieszaj z chrzanem i odcedź na sicie. 

2. Wlej do wywaru wraz z posiekanym czosnkiem i zrumienionym na patelni boczkiem. Dodaj śmietanę, majeranek, pieprz i ugotowaną wcześniej kiełbasę. Podawaj z ugotowanym jajkiem.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje