Smaki dzieciństwa

Drożdżówki
Drożdżówki123RF/PICSEL

Drożdżówki z marmoladą

Składniki

- ciasto

  • 400 g mąki pszennej
  • 30 g świeżych drożdży
  • ¾ szklanki letniego mleka
  • 3-4 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 6 łyżek marmolady wieloowocowej lub ulubionego dżemu

- dodatki

  • 3 łyżki masła
  • bułka tarta
  • cukier puder
8 sztuk
Drożdżówka z cynamonem
Drożdżówka z cynamonem123RF/PICSEL

Cynamonowy odrywaniec

Składniki

  • 400 g mąki pszennej
  • 20 g świeżych drożdży
  • 150 ml letniego mleka
  • 50 g cukru
  • 1 małe opakowanie cukru wanilinowego
  • 2 jajka
  • 50 g roztopionej margaryny
  • szczypta soli

- ponadto

  • 100 g cukru
  • 70 g margaryny
  • 2 łyżeczki cynamonu
6-8 sztuk
Biszkoptowy torcik z kremem i galaretkąInteria KulinariaInteria Kulinaria
Drożdżówki z jabłkami
Drożdżówki z jabłkami123RF/PICSEL

Warkocze z jabłkami

Składniki

  • 500 g + 3 łyżki mąki pszennej
  • 170 ml letniego mleka
  • 1 opakowanie suszonych drożdży (7 g)
  • 2 łyżki cukru
  • 150 g roztopionego masła lub margaryny
  • 2 jajka
  • szczypta soli

- nadzienie

  • Na nadzienie:
  • 3 kwaskowe jabłka
  • 1-2 łyżki cukru
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 2-3 łyżki bułki tartej

- ponadto

  • 1 jajko
Jak zrobić jabłka pieczone?Interia KulinariaInteria Kulinaria
zdjęcie
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?