Smaki dzieciństwa

Domowe drożdżowe bułeczki i ciasta. Idealne na drugie śniadanie lub podwieczorek. Albo po prostu na miłą, słodką przekąskę.

Drożdżówki z marmoladą

Składniki dla: 8 sztuk

Składniki - ciasto

  • 400 g mąki pszennej
  • 30 g świeżych drożdży
  • ¾ szklanki letniego mleka
  • 3-4 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 6 łyżek marmolady wieloowocowej lub ulubionego dżemu

Składniki - dodatki

  • 3 łyżki masła
  • bułka tarta
  • cukier puder

1. Do miseczki wkrusz drożdże, dodaj 1 łyżkę cukru, rozetrzyj. Następnie wlej połowę mleka, wsyp 1 łyżkę mąki, dokładnie wymieszaj. Przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na 20-30 minut. 

2. Do pozostałej mąki dodaj resztę cukru, cukier wanilinowy, mleko i wyrośnięty rozczyn. Wyrób gładkie i elastyczne ciasto. Gdyby było zbyt rzadkie, dodaj więcej mąki, a jeśli będzie zbyt twarde - więcej mleka. Ciasto włóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 60 min, by wyrosło. 

3. Roztop 1 łyżkę masła. Pozostałym masłem posmaruj formę na muffinki i oprósz bułką tartą. Z ciasta oderwij kawałek, rozwałkuj. Szklanką wytnij 8 kółek o średnicy zbliżonej do średnicy foremki i wylep nimi dna. Pozostałe ciasto rozwałkuj na prostokąt o grubości ok. 4 mm. Wytnij z niego 8 długich pasków o szerokości ok. 4 cm. Każdy pasek ciasta posmaruj marmoladą lub dżemem, zwiń formując ślimaczki i włóż do foremek. Przykryj i odstaw na ok. 10 min. Wierzchy babeczek posmaruj roztopionym masłem. Piecz 25-30 min w temp. 180°C. Gdy przestygną, oprósz je cukrem pudrem.

Reklama


Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje