Smaki dzieciństwa
Domowe drożdżowe bułeczki i ciasta. Idealne na drugie śniadanie lub podwieczorek. Albo po prostu na miłą, słodką przekąskę.
Drożdżówki z marmoladą
1. Do miseczki wkrusz drożdże, dodaj 1 łyżkę cukru, rozetrzyj. Następnie wlej połowę mleka, wsyp 1 łyżkę mąki, dokładnie wymieszaj. Przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na 20-30 minut.
2. Do pozostałej mąki dodaj resztę cukru, cukier wanilinowy, mleko i wyrośnięty rozczyn. Wyrób gładkie i elastyczne ciasto. Gdyby było zbyt rzadkie, dodaj więcej mąki, a jeśli będzie zbyt twarde - więcej mleka. Ciasto włóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 60 min, by wyrosło.
3. Roztop 1 łyżkę masła. Pozostałym masłem posmaruj formę na muffinki i oprósz bułką tartą. Z ciasta oderwij kawałek, rozwałkuj. Szklanką wytnij 8 kółek o średnicy zbliżonej do średnicy foremki i wylep nimi dna. Pozostałe ciasto rozwałkuj na prostokąt o grubości ok. 4 mm. Wytnij z niego 8 długich pasków o szerokości ok. 4 cm. Każdy pasek ciasta posmaruj marmoladą lub dżemem, zwiń formując ślimaczki i włóż do foremek. Przykryj i odstaw na ok. 10 min. Wierzchy babeczek posmaruj roztopionym masłem. Piecz 25-30 min w temp. 180°C. Gdy przestygną, oprósz je cukrem pudrem.
Cynamonowy odrywaniec
1. Do miski wkrusz drożdże, dodaj 1 łyżkę cukru, 2-3 łyżki mąki oraz mleko. Dokładnie wymieszaj, by nie było grudek. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 15 min.
2. Do pozostałej przesianej mąki dodaj cukier, cukier wanilinowy, jajka, sól, przestudzony tłuszcz oraz wyrośnięty rozczyn. Zagnieć gładkie, elastyczne ciasto. Włóż je do miski, przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 90 min, by podwoiło swą objętość.
3. Pozostały tłuszcz roztop. Do cukru dodaj cynamon, wymieszaj. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na prostokąt o wymiarach ok. 50x30 cm. Posmaruj je wystudzoną margaryną i posyp cynamonowym cukrem. Ciasto pokrój wzdłuż krótszego boku.
Warkocze z jabłkami
1. Do 500 g mąki wsyp drożdże, cukier oraz sól, wymieszaj. Usyp kopczyk, zrób w nim wgłębienie, wbij w nie jajka, wlej roztopiony tłuszcz oraz mleko. Zagnieć gładkie i elastycznie ciasto. Przełóż do miski, przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na 60-90 min, by wyrosło.
2. Jabłka umyj, obierz, usuń gniazda nasienne. Pokrój w kostkę, wymieszaj z cukrem, bułką tartą i cynamonem.
3. Wyrośnięte ciasto ponownie wyrób. Podziel na 6-8 równych części. Każdą część rozwałkuj na niewielki prostokąt o grubości ok. 1 cm. Na środku każdego prostokąta rozłóż nadzienie jabłkowe. Oba boki natnij w paski i zakładaj je na przemian na nadzienie (niezbyt dokładnie, aby kawałki owoców były widoczne). Wierzchy warkoczyków posmaruj rozmąconym jajkiem. Przełóż je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, zachowując niewielkie odstępy. Przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na 30-45 minut do napuszenia. Piecz 15-20 minut w temperaturze 180°C.