Reklama

Reklama

Smakowite zapiekanki z mięsem mielonym

Moussaka po polsku

Składniki

  • 50 dag mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
  • 1 średni bakłażan
  • 3-4 ziemniaki
  • 1 cebula
  • 1/4 szkl. wytrawnego białego wina
  • 1 puszka całych pomidorów bez skórki, z zalewą
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka suszonego rozmarynu
  • po 2 łyżeczki suszonego oregano i tymianku
  • po szczypcie mielonego cynamonu i ziela angielskiego
  • sól
  • mielony czarny pieprz
  • oliwa

Sposób przygotowania

1. Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w plasterki. Obsmaż na 2 łyżkach oliwy. 1/2 ułóż w naczyniu do zapiekania. Bakłażan umyj, potnij w plastry, oprósz solą, połóż na sitku, odstaw na 15 minut. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj. Zeszklij na 1 łyżce oliwy. Dodaj mięso, zioła, cynamon, ziele. Dopraw solą. 

2. Smaż 5 minut, mieszając. Wlej wino, duś 20 minut pod przykryciem. Bakłażan opłucz, osusz i obtocz w mące. Podsmaż na 2 łyżkach oliwy (po 2 minuty z każdej strony). Mięso wyłóż na ziemniaki w formie. Przykryj resztą ziemniaków i bakłażanami. Dołóż pokrojone pomidory. 

3. Całość zalej zalewą z pomidorów doprawioną pieprzem. Piecz ok. 40 minut w 170°C. 

Reklama


Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje